Gabivagyok11 Creative Commons License 2021.07.31 0 0 228

Itt egy nagyon jó videó-összefoglaló egy MattDominance nevű sráctól, aki Törökországban csináltatta meg a haját (mondjuk nekem nem tetszik a hajvonala, de ez magánvélemény), ő az egyik, ha nem a leghíresebb vlogger hajbeültetés témában, jól összefoglalja a 3 típusú hajklinikát Törökországban (de egyébként ez nem csak Törökorszgra érvényes, csak jelenleg ott van a legnagyobb "gáz" a szabályozatlanság miatt). 

1. Csomagajánlatos klinikák: ide tartozik a Törökországban lévő klinikák 80%-a. Sok a reklám, nagyon szép review-k a klinikáról (jó értékelések, nyomják a marketinget), és röviden: gyenge, megbízhatatlan eredmények átlagban. Általában a fiatal, szűkös anyagiakkal rendelkező férfiak választják őket.. A két legnagyobb veszély: 
  • Túlharvesztálják a donor területet, magyarul túl sok graftot vesznek ki, és nem követik a sebészi mintázatot,  aminek egyszerű az oka, ahogyan a srác egyértelműen leírja, az, hogy ún. technikusok végzik a műtéteket, az orvost pedig csak a marketing, és az engedélyek miatt mutogatják, és azért, hogy ahogy a vlogger fogalmaz "You can trust us", azaz, hogy a jelentkező bizalmát elnyerjék, természetesen a műtétben gyakorlatilag nem vesz részt. Erről írtam korábban, és a trollok ezért is támadtak, köszönöm a megerősítést valaki hiteles ember szájából, aki nem reklámoz :). 
  • A másik jellemző kép, hogy nem válogatják megfelelően a graftokat, és a hajvonalat egyáltalán nem a természetes módon alakítják ki, hanem egy erős (3-4 hajszálas graftokból), természetellenes hajtömeget ("hairwall") ültetnek be (amit később általában korrigálni kell, ha marad donor rész). 
  • Ezeken a klinikákon a konzultációt egy (jó esetben) angolul tudó orvos végzi, majd ezután jön a műtét, ami orvost nyomokban tartalmaz csak, ez már sokszor kiveri a biztosítékot a pácienseknél, csak hát addig már fizettek, és ugye a műtőasztalon fekszenek. Csak mondom, ezt is leírtam korábban. :)
  1. Biztonságos klinikák alsó rétege: ez már egy közép-magas árfekvés, képzett orvosok, de az orvosok nem tudnak minden módszert (motor vs. kézi kivételi eszköz), és itt még egy nagy részét a műtétnek technikusok végzik, szóval nagyobb a hibalehetőség, mint a 3. csoportban. Lényegesen jobb döntés, mint a csomagos klinikák, de ez egy közép-jó minőség.
  2. Ténylegesen biztonságos klinikák Törökországban: ez a 3., és legköltségesebb csoport, azonban itt minden műtétet az orvos végez, nincsenek tömeges műtétek naponta, és az orvos ISHRS/IAHRS tag. Szóval ők is a vállalat részei :)). Nem akarom leírni, hogy erről papolok már hetek óta :). 

Ez a rövid összefoglaló, de sok hiteles anyagot talál mindenki a neten, csak nézzen körül, és ne higgyen a túl szépnek tűnő reklámnak. Beszéljen az orvossal, és győződjön meg róla, hogy jó kezekben lesz a műtét után is végig.

12 perces videó, érdemes végig nézni:

https://www.youtube.com/watch?v=KVXEdAmNTug

A slusszpoén: a srác egyértelműen elmondja, hogy sok klinika végez strip eljárást ma is (FUT=strip), ennyit arról, hogy azt már nem végzik, mert elavult. Olvasni kellene, nem reklámozni a butaságot. 

Nem akartam magamnak semmit igazolni ezzel, csak böngészgettem, és folamatosan jönnek a megerősítések, nyugaton már rég tudják, hogy ami rövid távon olcsó, az bizony hosszú távon nagyon-nagyon drága tud lenni. Az mostanra egyértelmű, hogy itt a fórumon időről-időre felbukkannak egyrészt nem szakmai alapú itthoni klinikák bérencei, vagy olyan ügynökök, akik török "budget" klinikákhoz akarnak kicsábítani embereket. 

Amit javasolhatok, és már korábban is leírtam, gyűjtsetek minél több információt, ne döntsetek hirtelen, és semmiképp sem kizárólag/elsődlegesen az ár alapján, mert könnyen lesz rémálom, a tervezett álomból. Itt a fórumon (még) van néhány nyerészkedő emberke, aki lesben áll, és butaságokat ír be szándékosan, hogy ferdítsen, csak a pénzeteket akarják. Ha valaki pongyolán fogalmaz, erőszakos, és a tényeknek nem néz utána kellően, az csak árusít vmi olcsó portékát.

Aki pedig leírja, hogy nem kell orvosnak lenni, annak sajnos a szellemi belátóképessége vhol életében vagy elveszett (magyarul van baj a fejében bőven), vagy nem is volt soha, de ez azt hiszem mindenki számára gyorsan világos lett. 

Mindenki vigyázzon a hajára! :)