Kedves Woland!
1. Elképzelhető, hogy Számodra túl szűken értelmezem a pragmatikus minimumot. Megpróbálom megérteni a másikat és jó esetben ez sikerül is (közös fogalomkészlet, jórészt közös asszociációs udvar). Nem tételezem fel róla, hogy rosszindulatból, nemzetrontó szándékkal, aljas okokból stb. szólna. Hiszek abban, hogy közös agymunkánk eredményeként min. az egyikünk kap 1-2 új szempontot a kérdés megítéléséhez. Nem hiszem eleve azt, hogy ez csak a másik lehet. F.B.I dr. finom distinkcióját idézve: vitázom és nem vitatkozom. Korlátlan mennyiségű iróniát stb. engedek meg magamnak, de különválogatom a poénkodást az érdemi mondanivalótól. Nem tekintem ellenségnek vitapartnereimet, esetleges politikai ellenfeleimet. Elismerem, ha vmely kérdésben nekik volt igazuk. Törexem arra, hogy beismerjem hibáimat — mindet persze nem lehet; ahhoz túl sok van. Nem aszerint ítélek meg egy kérdést, hogy ki mit mondott róla, és hogy az illető melyik "táborba" tartozik?
Minimum? lehet. Most ennyi jutott az eszembe. Kevés? SZVSZ elegendő.
2. (Hú, ez bonyolult! Nem látom, milyen lesz jövőnk a közös Európában. Tippelgetek:)
Valamikor a tavasszal azt tippeltem, hogy 2006—2010 között vesznek fel minket. Ma is így látom. Szlovákia úgy 2015, Románia 2020 táján lehet esedékes. Mindkettőből nagy balhék lesznek nálunk: hosszú távon elemi érdekünk, hogy felvegyék őket, rövid távon viszont elviszik jó részét azoknak a regionális stb. pénzeknek, amik odáig nekünk jutnak. A kormány (függetlenül attól, kik lesznek épp 6almon) hivatalosan és nyilvánosan erőteljesen támogatni, "szakértői szinten" pedig minden lehetséges módon akadályozni próbálja majd felvételüket. SZVSZ addigra már rendesen beépülünk az Unióba: az átlagbér eléri az átlag 50 %-át. A mezőgazdaság (zömmel külföldi földtulajdon) feltör: a magyar túltermelés ellen nagy francia (spanyol, lengyel, német??) nyomásra belső kvótákat vezetnek be. Az ipar nyersanyagigényes ágazatai végleg elsorvadnak. A (főleg elektronikus) szolgáltató rendszerek piszkosul kiépülnek, innen nyomulnak a felvételre váró országok felé. Amerikával és Japánnal megvolt kapcsolataink viszont leépülnek: az EU intézményi protekcionizmusa középtávon várhatóan erősödik.
A jelenlegi pártrendszer jelentős átalakulását várom: 2-2 bal- illetve jobboldali és közöttük egy (kis) liberális párttal — +1 szélsőjobb, (aminek én most a MIÉP-et tekintem, de ez lényegtelen). Ilyesmire gondoltál?