RTpapa Creative Commons License 2021.07.24 0 0 6433

A mai hozzászólásom a szumóról is szól, de alapvetően provokációnak szánom!   Ennek oka az olimpiai megnyitó okozta csalódásom.  A „lángot”  egy teniszező lány gyújtotta meg mialatt a megnyitó ünnepségen egyetlen szumóst sem láttam.

A provokáció igazságtalan, de következzen. Remélem senkit sem bántok vele (főként a teniszezőket nem, nagyon nem szeretném), és észreveszitek - az esetlegen rosszul sikerült -  tréfás szándékot benne :

Vannak sportok, amelyeket jó ill. nagyon jó csinálni, de pocsék  nézni, és forditva. Olyanok is akadnak,  amelyeket nézni is és gyakorolni is jó.   

Tapasztalatom, meglátásom (izlésem) alapján, pl. a  sakk, a vivás, maratoni futás, olyan sportok, amiket nagyon jó csinálni, de nézhetetlenek.   (spec. nekem nézhetőek, mert nagyon egyedi és közeli kapcsolatom van hozzájuk)    

Ugyanilyen súlyosan NÉZHETETLEN szerintem a Tenisz. 

Ironikusan: két dúsgazdag ember 3-4-5 órán át szaladgál vagy ugrál a salakon, hatalmasakat nyögnek csúnya hangon, időnkét  ütőjüket földhöz csapkodják, miközben labdaszedő gyerekek órákon át összetöpörödve  szolgálják őket,  azzal, hogy guggolnak, meg rohangásznak.  A tűző napon puhány közönség  legyezgeti magát, horkantanak,  „hooóznak „   meg „höööőznek”, és a  végén hatalmas éljenzésben  és ünneplésben törnek ki.

A japán szervezők meg ezt a nézhetetlen sportágat  jutalmazzák, hogy egyik  képviselőjük meggyújthatja az olimpiai lángot. Szomorú vagyok, mert mintha semmibe vennék a szumót.  Ennyit jelentene nekik a szumó?  A szumó egy nagyon jól nézhető sportág. Csinálni már nem annyira jó, pl. nekem nem izlene, ha naponta 200-szor a földhöz pasziroznának.

Pedig az a szumó, amit mi nézünk, talán a „legjapánabb” sport a világon, olyan régi hagyománya van, mint  a görög-római birkózásnak. Bezzeg, ha most japán származású ember lenne a legjobb szumósuk, akkor nem feledkeznének meg róla. Talán még pótolhatják  a hibájukat, és a zárónapon….

Provokációt félretéve, a megnyitóból úgy tűnik nekem, hogy a szumó japánban marginális pályára került. :-(