A mai hozzászólásom a szumóról is szól, de alapvetően provokációnak szánom! Ennek oka az olimpiai megnyitó okozta csalódásom. A „lángot” egy teniszező lány gyújtotta meg mialatt a megnyitó ünnepségen egyetlen szumóst sem láttam.
A provokáció igazságtalan, de következzen. Remélem senkit sem bántok vele (főként a teniszezőket nem, nagyon nem szeretném), és észreveszitek - az esetlegen rosszul sikerült - tréfás szándékot benne :
Vannak sportok, amelyeket jó ill. nagyon jó csinálni, de pocsék nézni, és forditva. Olyanok is akadnak, amelyeket nézni is és gyakorolni is jó.
Tapasztalatom, meglátásom (izlésem) alapján, pl. a sakk, a vivás, maratoni futás, olyan sportok, amiket nagyon jó csinálni, de nézhetetlenek. (spec. nekem nézhetőek, mert nagyon egyedi és közeli kapcsolatom van hozzájuk)
Ugyanilyen súlyosan NÉZHETETLEN szerintem a Tenisz.
Ironikusan: két dúsgazdag ember 3-4-5 órán át szaladgál vagy ugrál a salakon, hatalmasakat nyögnek csúnya hangon, időnkét ütőjüket földhöz csapkodják, miközben labdaszedő gyerekek órákon át összetöpörödve szolgálják őket, azzal, hogy guggolnak, meg rohangásznak. A tűző napon puhány közönség legyezgeti magát, horkantanak, „hooóznak „ meg „höööőznek”, és a végén hatalmas éljenzésben és ünneplésben törnek ki.
A japán szervezők meg ezt a nézhetetlen sportágat jutalmazzák, hogy egyik képviselőjük meggyújthatja az olimpiai lángot. Szomorú vagyok, mert mintha semmibe vennék a szumót. Ennyit jelentene nekik a szumó? A szumó egy nagyon jól nézhető sportág. Csinálni már nem annyira jó, pl. nekem nem izlene, ha naponta 200-szor a földhöz pasziroznának.
Pedig az a szumó, amit mi nézünk, talán a „legjapánabb” sport a világon, olyan régi hagyománya van, mint a görög-római birkózásnak. Bezzeg, ha most japán származású ember lenne a legjobb szumósuk, akkor nem feledkeznének meg róla. Talán még pótolhatják a hibájukat, és a zárónapon….
Provokációt félretéve, a megnyitóból úgy tűnik nekem, hogy a szumó japánban marginális pályára került. :-(