Useless Creative Commons License 1999.11.24 0 0 52
Látom sikerült alaposan félreértenetek Ákos Pilinszky-hez való hasonlításomat. Ez részben az én hibám, mert nem indokoltam meg kijelentésemet.

Miről szólnak Pilinszky versei? A kivetettségérzésről, a magányról - néha kozmikus nagyságban kinagyítva:"kikönyöklök a szeles csillagokra", az elmúlásról, egy jobb világ iránti reményről. A verseit mély vallásos hit jellemzi, bibliai motívumokkal.

Miről szólnak Ákos versei? (nemcsak a dalszövegeire gondolok, hanem a verseskötetben megjelent verseire is). A számkivetettségről, a magányról, kozmikus nagyságban kivetítve: "engem őriz a lábnyom a holdon", az elmúlásról, egy jobb világ iránti vágyról: "kegyetlenül szép lesz az új világ". A verseit szintén mély vallásos hit jellemzi.

Pilinszky kötetcím: Nagyvárosi Ikonok
Ákos albumcím: Ikon

A leggyakrabban előforduló szavak Pilinszky verseiben: csend, halál, nyugalom, tűz, víz, jég, csillagok, sötét, éjszaka.

Leggyakrabban előforduló szavak Ákosnál: halál, csend, éjszaka, sötét, kegyetlen, kín, tűz, csillag, sötét.

Ha a két ember összehasonlításánál a lírát, és a versek témáit vesszük alapul, vitathatlanul kimutatható a hasonlóság. Ha azt vesszük alapul, hogy miért írtak verseket(tehát milyen céllal), milyen környezetben alkottak, mennyire ismeri el őket a közvélemény, mint művészt, akkor teljesen két különböző emberrel állunk szemben. Én természetesen az előbbi szempontok alapján mondtam, hogy kimutatható a hasonlóság, és nem az utóbbi szerint. A kettőt nem szabad egybemosni. Akit ez a téma mélyebben érdekel, tanulmányozza az ÖSSZEHASONLÍTÓ IRODALOMTUDOMÁNYT, amely a bölcsészkarokon külön szakot képez.

Ami az Ákos hallgatáshoz szükséges IQ-t illeti, azt elmagyarázom egy másik problémával kapcsolatban. Ahhoz, hogy valaki kritikát tudjon írni egy balettelőadásról, szükséges egyfajta IQ. Máskülönben csak olyan véleményt tud megformálni az előadásról, ami saját magát járatja le: "Milyen baromság ez a balett, fehér ruhákban mászkálnak ide-oda, mit akarnak ezzel mondani, ez csak művészieskedés, én még ilyen ökörséget színházban nem láttam, KÖNYÖRGÖM, MIT AKARNAK EZZEL MONDANI?" (ugye endi?)

Én alátámasztottam azt az állításomat, hogy Pilinszky és Ákos versei között hol van hasonlóság. Sőt ha szükséges, konkrét idézeteken át fogom bemutatni. Nagy érdeklődéssel várom viszont azok véleményét, akik szerint "erős" ez az összehasonlítás.