"Itt az idő a köv. torna banzukéjének elkészitésére. Előkotortam ezzel kapcsolatban egy régi /még 2014-
es cikket/ a szumo.hu-ról. Lehetséges, hogy ismered, tudtál is róla, viszont szerintem jó elolvasni.
Nekem is, és méginkább meggyőznek arról, hogy NE próbálkozzak banzuke-készitő program irásával."
Általánosságban : Nem próbálkozom semmiféle Banzuke - szerkesztő program írásával. Ezzel szemben -
amint a Nagoya végetért, már fogtam magam és összeraktam egy általam lehetségesnek vélt Aki 2021. Banzuke-t mind a Makuchi, mind pedig a Juryo osztály tekintetében. Ehhez az is szükséges, hogy előre megbecsüljük, hogy a Nagoya eredményei alapján kik lesznek azok, akik az elért eredményeik alapján feltehetően visszalépnek a Makuchi-ból Juryo-ba, avagy továbbhaladva lefelé, a Juryo-ból Makushita-ba
és viszont, elért eredményeik alapján kik foglalhatják el a lefelé visszalépők helyeit a magasabb rang - osztályokban.
Most - legalábbis én - úgy számoltam, hogy a Makuchi és Juryo osztályok között ez - idő szerint csupán
1 csere / átjárás lehet. Azaz Daiamami (M14E 4 - 11 makekoshi)-nak kell majd visszalépnie és helyébe Yutakayama (J1E 10 - 5 kachi koshi) léphet előre. A Juryo - Makushita átjárásban, ennél bonyolultabb a
helyzet. Ez esetben, a visszalépők lehetséges listája Akiseyama (J7E 0-15 makekoshi, Ryuden (J9E 0-15, Daishoho (J12E 6-9 és Kotokuzan (J13W 4-11). Ezek közül Akiseyama és Daishoho egyaránt véleményes,
azaz erre nem vennék mérget, mivel Akiseyama más eset (sérülés), mint pl. Ryuden (büntetés - eltiltás)
és Daishoho már maga a 6 - 9 erdménye és a jelenleg elfoglalt helye (J12E) okán is határeset.
Viszont, a Makushita-ból felfelé az alábbiak jöhetnek szóba : Hokuseiho (Ms2W 7 - 0 Yusho, Churanoumi
(Ms 3W 5 - 2), Murata (Ms5E 6 - 1) illetve Terasawa (Ms6W ugyancsak 6 - 1), de az utóbbi három közül
kettő, éppen a Juryo-ból lefelé - kifelé igyekvő két "véleményes eset" miatt, még erősen kérdéses.
Külön eset a Makuchi - Sanyaku alakulása. Itt abból kell kiindulni, hogy Terunofuji felléphet Yokozuna W-
rangba. Asanoyama viszont - eltiltása jutalmául - Sekiwake - rangba esik vissza. Marad tehát két Ozeki,
Shodai (csak hajszállal ugrotta meg a kado ban - lécet) és a sérült Takakeisho, aki viszont de racto kado
ban Ozeki-ként fog az Aki 2021 Banzuke listában szerepelni. A két Sekiwake, a visszaesett Asanoyama
és az ugyancsak neccesen kachi koshi-t teljesített Mitakeumi lesz. Takayasu-nak most fájhat a Nagoya
Basho kezdetén, a hátsérülése miatt kihagyott első két versenynap, mert hajszállal, de makekoshi-val
végzett, így visszalép Komusubi rangba, az itt maradt Meisei mellé. Egy további kérdőjel maradt és ez Ichinojo, aki a Nagoya - n, M2W rangban, 10 - 5 makekoshi végzett, ezzel akár még fel is sorolhatják a
Sanyaki-ba, a Komusubik közé. Legalábbis volt már ilyesmire is (sőt még ennél különbre is) precedens.
Végezetül : "Az előre,- illetve hátra-lépés kiszámítására nincs pontos módszer."
Így igaz. Ám mindez általánosságban és konkrét esetben sem igazolhat olyasmit, ami a Natsu-n szerzett eredmény és a Nagoya-ra készített tényleges Banzuke listában kifogásolt ellentmondást igazolhatná. Itt
a korábban említett Tobizaru - esetről lenne szó, aki a Natsu-n (M2W rangban) szerzett 5 - 10 makekoshi eredménye jutalmául teljes 1 ranglista hellyel (M3W-be) került vissza a listán, miközben mások, hasonló dicsőséges eredménnyel 3-5 helyeket csúsznak vissza. Felhozhatnánk itt a "különleges elbírásálás" és a "töretlen bizalom" kérdését is az illető Rikishi további - későbbi jó szereplésébe - vetett hit tekintetében.
No és, a Nagoya Basho-n az ilymódon megbecsült Tobizaru, immár M3W rangban mit bizonyított ? M3W
rangban sikerült ismételten parádés 4 - 11 eredménnyel zárnia, de - emlékeim szerint ez korántsem volt összehasonlítható akár Wakatakakage (KE 5-10) eredményével, de akár Daieisho (M1W) hasonlóan nem
valami acélos, ugyancsak 5 - 10 makekoshi eredményével. Ám ami nagyon hasonlít, az valójában szinte semmiben sem hasonlít. Amíg Wakatakakage és Daieisho bátor, nyílt - sisakoks és felettébb becsületes küzdelmek során szenvedték el eredményeiket, míg Tobizaru részéről sok esetben nem mást láthattam,
mint egyszerú, kutyaközönséges alibi-birkózást, sumákolást. Ő tehát így szolgált reá a nagy bizalomra. -