Minarik: A barátok közt egy mese, nem a valóság. Itt a valóságról beszélek kezdettől fogva.
gojkonak és mindenkinek: Mindent kiforgatsz. Ezt nem vetted figyelembe a 64500-ban: "Hiába olyan a rokkant törvény, hogy ellátás mellett már jövedelemkorlát nélkül lehet legálisan, bejelentve dolgozni, és nem vehetik el az ellátást, több 10e magyarnál már megtették, mert tudott dolgozni. Nálam ezt nem fogják megtenni, esélyt sem adok rá. Ezért sem dolgozhatok többet senkinél és senkinek." 50e-nél több az ellátásom, 70e-nél is több, számoljunk 70e-rel, és ez minden hónapban jön a bankszámlámra. 5 lehetőségem van rokkantként:
1-- Az ellátás mellett ebayen és máshol üzletelek úgy ahogy akarok, akkor amikor akarok, itthonról, nem kell naponta fix helyre és fix időben járnom, senki nem parancsol, nincs faszfej főnököm, se rohadék munkatársaim, csak az ebay jutalékokat vonják, amit előre tudok hogy 20-25% lesz. Max. átlag havi 50e-ig (évi max. 600e) jöhet ebből a bevétel adózásmentesen, legálisan. Az ellátás és ez együtt már 70-120e.
2-- Az ellátás mellett elmegyek valahová bejelentve legálisan dolgozni kevés pénzért. Ez nem segít rajtam. https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/megvaltozott-munkakepesseguek-ellatasai/ellatasok-melletti-munkavegzes/breking-fontos-valtozas-a-megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek-ellatasa-mellett-vegezheto-munka-felteteleiben Minimálbér 2021 8 órára: 167400/111321, 219000/145635. A változtatás előtt a bruttó minimálbér max. 1,5-szereséig lehetett az ellátás mellett dolgozni, ami most 251100/166982 és 328500/218453. Rokkantként szinte lehetetlen volt ezeket a határokat túllépni, mert senki nem fizet ennyit. Miért tenné? Nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni, hanem kb. 4 órában, persze minimálbért fognak adni, így 55e vagy 72e nettót kapnék. Az ellátással együtt ez 125e vagy 142e lenne. Ezzel kockáztatom hogy a következő felülvizsgálatkor elvehessék az egész ellátásomat, mert látják hogy tudok dolgozni. Olyan lett 2012-től mostanáig a rokkant törvény, hogy sosem kapnám meg újra az ellátást. Azaz életem végéig bizonytalan (a melóhelytől függ), vagy éppen 0 rendszeres bevételből kéne élnem, csak az ebay üzletelésemből, mert a munkahelyemről bármikor kirúghatnak, megszűnhet, stb.. Ez lehetetlen, mert az ebayezésből 0-50e között bármennyi pénz lehet havonta. Mehetnék kukázni. Simán megtörténhetne az, hogy dolgozok, majd elveszik az ellátásomat, majd munkanélküli leszek, és 2 szék között a földre esek, 0 bevétel, 0-50e ebayből kéne megélnem. De a rendes melózás lényege pont az lenne, hogy ne kelljen többet ebayeznem, ne szívjak többet azokkal, amiket itt írtam.
3-- Ugyanaz, mint a 2-es, de bejelentés nélkül dolgozok. Itt bárki bármikor beköphet hogy így melózok, és azonnal elveszik az egész ellátásomat, amit többet nem kapok meg, az eredmény ugyanaz, mint a 2-esnél.
4-- Ugyanaz, mint a 2-es, de vállalkozóként legálisan csinálok valami üzletelést. Itt már érvényes a zárójeles rész: "Ha a magánszemély ingó értékesítésből származó bevétele az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme (kivéve, ha a bevételt egyéni vállalkozóként szerzi meg), még abban az esetben sem, ha az értékesítés gazdasági tevékenységnek minősül." Meg ez: "Ha egyéni vállalkozó végez ingó értékesítési tevékenységet, akkor az ebből származó jövedelmét nem az ingó vagyontárgy átruházásának szabályai alapján kell kiszámítania, hanem az általa egyéni vállalkozóként választott adózási módra irányadó rendelkezések szerint kell azt megállapítania, és ennek megfelelően kell teljesítenie az adókötelezettségeket. Az egyéni vállalkozó áfa-adóalanynak minősül és a tevékenysége keretében végzett ingó értékesítéshez kapcsolódóan számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfa-fizetési, bevallási kötelezettsége van." Nem őrültem meg, hogy ezt csináljam. Ha vállalkozóként nem ingó cuccokkal üzletelést csinálnék, hanem mást, akkor is szarrá adóztatnának, mint általában a kis kényszervállalkozókat, látom mi megy másoknál. Ha trükköznék a kevesebb adózásért, megint én szívom meg. Az illegális verziót kár említeni, mert baromság.
5-- Képzem magam, elérem hogy kezdetben 200e, majd 300e, a végén 400-500+e nettót keressek legálisan (mindegy mivel), és magasról szarok az ebayre és a rokkant ellátásra, ha elveszik vegyék, nem érdekes, ha a többszörösét keresem meg legálisan mással. Mivel idegileg tönkrementem, és 15+ éve nem dolgoztam, ezt lehetetlen lenne elérnem. Ha erre képes lennék, már 15+ éve megtettem volna, és azóta is ezt csinálnám. Az egészséges, jobb életű emberekből is csak 1000-ből 1 tudja ezt elérni. Lehetne még külföldre költözni, és ott jól keresni, de ennek kár új számot adni, mert ugyanazért lehetetlen, mint az 5-ös. Kint (Dublin) már a kis lakás albérlete is 1000+ € volt több éve, sokminden drágább, nettó 3000 € alatt nincs értelme keresni, de ki tudja ezt elérni? Meg azért se megy, mert Európa megtelt bevándorlókkal, már nem lehet simán kimenni UK-ba, meg Németo-ba, Norvégiába hogy ott jól éljen egy magyar, 20-25 éve még ment volna, de ma már nem. Csak Európán kívül lehetne valahol jól élni (Ausztrália, Ázsia jobb része (Japán, UAE), Kanada déli része), de ehhez kéne sokminden, jó nyelvtudás, valamiben nagy tapasztalat, amiből kint jól meg lehet élni, kapcsolatok, több millió Ft-os kezdőtőke, stb.
--Az eredmény nagyon egyszerű. A 2, 3, 4-nek semmi értelme, az 5-öst meg nem érhetem el. Így marad az 1-es életem végéig. Nem viccből csinálom ezt.