C128 Creative Commons License 2021.07.19 -1 0 64478

Ezekkel az üzenetekkel nem leszek előrébb. A havi fél-1 millió Ft-os forgalmat csináló magyar ebayes kereskedő postaköltsége (most néztem meg) USA-ba 1 chipre 8 $, kicsit nagyobb tárgyakra 13,5, 30-40 cm-esekre 35. Ilyen árakkal csakis a sima magyar postát használhatja, ő sem tehet mást. De ő 8-80 $-ért ad el 1 chipet (max. 50g-os levél), a nagy részüket 20-30 $-ért, mindet 8$-os postával. Havonta simán elad 20-40 db-ot, és sok mást is elad. Az én termékeim meg csak 2x $-osak, és mivel keveset adok el (havi 2-5 db), nem írhatom be a valódi postaköltséget, mint amaz, mert ugye ő is csak 2335-ért tudja elküldeni, ami 7,8 USD. Ő az ebay jutalékokat a vételárba építi be, megteheti, mert sok cuccot ad el, jópárat drágán, 100-500 $-ért is. Értelmetlen írnom neki ebayen, mert rá is ugyanazok az ebay, posta, stb. szabályok vonatkoznak, mint rám. Neki nem gond, ha néha elvész 100-200-ból 1 cucc, neki belefér. Nekem nem. Nem látom milyen országokból vannak a vevői, mennyit küld Európába, és mennyit máshová. Ha ő, egy havi 500+e Ft forgalmat csináló eladó nem tudja futárokkal elküldeni a cuccokat, akkor én hogyan tudnám?
Nem tehetem meg hogy abbahagyom az ebayezést. Próbáltam már azt, hogy csak a német ebayen hirdettem, csak Európába szállítással (így van végig nyomkövetés, hamarabb odaér, kevesebb gond), de alig adtam el valamit. Írtam hogy 10-ből 9 vevőm amerikai. Meg kéne hirdetnem hasonló chipeket, mint az 500e-es embernél is van (ez az "A" terv a bevételnövelésre), 1x-80 $/db-ért, de így hogyan merjem megtenni? Még nagyobb értékű cuccok vesszenek el, lopják el, tagadják le a vevők, mert nincs nyomkövetés USA-ba, és még többet bukjak?
Egyre nőnek a retró chipek árai (15 év alatt 8-10-szeres árak lettek), elvileg egyre jobban meg kéne érnie ezekkel üzletelni, de a posta, az ebay, stb. miatt mégse éri meg, mert csak túl kicsiben tudom csinálni. Csak úgy érné meg, ahogyan az 500+e-es ember csinálja, de ő egyszerre 700+ terméket hirdet, ebből 400+ a retró cucc. Kb. 40-50 gépe van most szétbontva aminek a chipjeit hirdeti. Nem tehetem meg, hogy 5-10e/db-ért összevásárolok Mo.-ról 30+ ilyen gépet, mindből kiszedem a fontos chipeket, és mindet meghirdetem, hogy valamennyire konkurencia lehessek az 500e-es embernek, mert így a keresésekre sokszor az én termékeim is kijönnének, és nem vásárolnának annyit amattól. Tőlem alig vásárolnának ilyen dolgokat, mert nem ismernek, alig adnék el valamit. Itt állnék a sok szétbontott géppel, amikre 200+e-et költöttem, sok órát forrasztottam, fotóztam, hirdetéseket írtam, amiknek a chipjeit nem tudom eladni, de a gépeket egészben se lehet eladni, mert ehhez minden chipet vissza kéne forrasztani, ami nem éri meg. Foglalatokat se rakhatok az alaplapokba, mert ezek is pénzbe kerülnek. A sok munkadíjamat se fizetné meg senki. Meg amúgyse éri meg egyben eladni 1 működő gépet 15-20e-ért, pont ezért akartam szétbontani, amikor csak a 10 fontos chipet egyenként eladja az 500e-es ember össz. 100e-ért. Van olyan chip a gépben, ami magában többet ér 15e-nél. Nem őrültem meg, hogy egyben adjam el a gépeket, akár dolgoztam vele, akár nem. Az egész lényege az lenne, hogy sima vásárlás, tesztelés, majd kiforrasztással, az egyenként eladással, minél kevesebb melóval érjek el minél több profitot. Ha ez menne, akkor megtehetném, hogy a kibelezett alaplapokba berakom az összes foglalatot, és így ezt is eladom jó pénzért. Akinek könnyen javítható alaplap kell, az vegye meg külön hozzá drágán a chipeket tőlem. Az olcsó gépvásárlás se megy nekem, mert nincsenek kapcsolataim lomisokkal, stb., míg amannak vannak, minden olcsót összevásárol ő és a többi kereskedő jófogáson, vaterán, nekem nem marad semmi. Minden szempontból ő van előnyösebb helyzetben.

Egyetértek a vaterás Kínából vásároló ügyeskedős résszel, én is láttam már ilyen eladókat, több hetes szállítási idők, stb.. Ezért vásároltam közvetlenül az ebayes kínaitól, nem kell nekem semmilyen közbeiktatott kereskedő, akinek a költségeit, a hasznát meg kéne fizessem. Mindenki megérdemli, aki ilyen vaterásoktól vásárol.

A Conrad egy vicc, csak egyszer vásároltam tőlük még 5+ éve, a magyar oldalon a német oldal €-s árai voltak átszámolva, persze csökkentett árukészlet, mindenhol ott a "rendelhető" szöveg, mert a német központi raktárból küldtek mindent heti 1-2-szer (semmi sem volt a Teréz krt-on), és 10 nap volt, mire megkaptam. Vicc az egész, nem is értem hogyan létezhet ilyen cég, most is ilyen. Most néztem, 3-5 munkanapos szállítás 1500-ért futárral, pick pack pontra 5-7 munkanap 850-ért, mert semmi sincs a Teréz krt-on. A lengyel TME-ből vettem sok alkatrészt, vagy Kínából. A TME-nél sokkal több paraméterre lehet szűkíteni a keresést, 2 nap alatt itt volt GLS-sel 1600+ÁFA=2032-ért, utánvétes. A sima szállítás előreutalással 1200+ ÁFA=1524, ami nem éri meg, mert így 1-2 nappal tovább tart a rendelés, és nekem amúgy is pár 100-ba kerülne a banki utalás. Úgy biztosan megkapom a cuccot, ha nem fizettem előre. A Mouser, Digikey is felejtős.