1--Nem büntethet engem teljes pénzelvétellel az ebay, ha a szállító cég hibázott, vagy ellopták a cuccot. Semmi közöm hozzá, hogy ott mi történt. Az ebaynek sincs köze ehhez. Intézze el a vevő a postával.
2--Pont ez az, hogy már így is túl drága a sima postával is a szállítás, már Európába is, nemhogy az USA-ba. Évek óta évente 2-szer emeli a posta az árait, hol a belföldiket, hol a külföldiket. 2006-7-ben 590 és 690 Ft volt Mo-ra a max. 20 kg-os csomag sima csomagként. Akkor évente 1 emelés volt, ami 100 Ft volt a csomagokra, aztán 790 Ft jött. Akkor még az ajánlott levelek 400 Ft körüli pénzért elküldhetők voltak 2 kg-ig, és nem volt a max. 24 mm-es vastagság határ (érdekes hogy a külföldre menő levélnél nincs ilyesmi). Akár csomag méretű (pl. 30×20×10 cm) levelet is küldhettem (küldtem is), ha belefért a 2 kg-ba. Sokkal több súlyhatár volt a leveleknél, min. 6 (50, 150, 250, 500, 1500, 2000 g), aztán szépen csökkentgették, most csak 50, 500, 2000 g van. Ez az összes mind áremelés! Mostanra úgy megemeltek minden díjat, hogy a 2 kg-os nem elsőbbségi levél (1310+485=1795) az ajánlással már a sima 2 kg-os csomagárban (1855, ebben alapból benne van az ajánlás) van. Lásd a linket. 10+ éve még időgarantáltnak hívták a most MPL üzleti csomagokat, ennek az ára is min. a 3-szorosára nőtt 15 év alatt, most a 20 kg-os házhoz víve 3080. Mire föl lett mindenre tripla ár 15 év alatt, amikor 100% se volt az infláció?? Hiába vannak már csomagautomaták, hiába olcsóbb így, ha nekem házhoz kézbesítve kell minden, ami pont a legdrágább.
3--Max. 50 g-ig az elsőbbségi ajánlott levél 2270 Ft Európába, és 2335 Ft USA-ba. https://www.posta.hu/static/internet/download/Lapdijszabas-Hun_20210701.pdf A 2270-ből csak 715 Ft a szállítás díja, a többi, az 1555 Ft csak az ajánlás díja! A másiknál 780 + 1555 ugyanez! Ráadásul néhány éve külföldre csak elsőbbségivel lehet küldeni, ha ajánlottan akarom, a posta kényszerít engem erre. 570 és 660 volna a 2 nem elsőbbségi alapdíj. De most jön a lényeg: Mind2 esetben az 1555 Ft-ot csakis azért fizetem, hogy végig nyomonkövethető legyen a levél! A sima kézbesítési díj dupláját kifizetem csak ezért, és Európán kívülre nem lehet semmit követni! Akkor mi az értelme? Ennyivel elküldhetném USA-ba sima nem elsőbbségi, nem ajánlottan is 660-ért, és szarok rá. Ugyanaz az eredmény.
4-- A vastag betűs résznél sincs igazad. A posta önként vállalta, hogy ezekért a díjakért a bolygó szinte bármely országába eljuttatja a leveleimet! Európán kívül minden más országra ugyanaz a díj van, akár USA-ba, Ausztráliába, Argentínába, Japánba, Dél-Afrikába, stb. küldöm is. Akkor milyen baromság az, hogy Európán kívülre nincs nyomkövetés csak azért, mert a posta nem egyezett meg az USA, Kanada, stb. postákkal, hogy visszaküldjék a magyar postának az ottani nyomkövetési adatokat?! Mert ezért nem működik. A nyomkövetési adatok megvannak az USA posta rendszerében, csak ÉN nem férhetek hozzá! Ehhez kerestetnem kell a levelet, és csak akkor küldi el az USA posta hivatalos megkeresésre az adatokat a magyar postának, és tudom meg mi lett. Ez az egész így nevetséges.
Csak azt várom a postától, amit kínál, de szándékosan nem akarják úgy csinálni, hogy alapból láthassam az USA nyomkövetést. Akkor miért fizetem az 1555-at??
5-- Ebből következik még 1 probléma: Ha nem látom hogy mi van USA-ban a cuccal, megkapta-e már a vevő, akkor hogyan adjak el oda bármit? Bármikor letagadhatja a vevő hogy megkapta, nem tudom ellenőrizni. Az ebayen SENKI nem írja meg hogy megkapta a cuccot, és 10-ből 1 ember értékel, hogy ebből lássam, hogy megkapta. Csak úgy tudhatnám meg, hogy mindenki megkapta-e, hogy kb. 2 héttel a postázás után MINDEN vevőmnek írok ebay üzenetet, hogy megkapta-e. Ez röhej, ilyet nem tehetek, mert meg fognak sértődni (nem szoktak beszélgetni az eladókkal), és ezért fognak negatívot, vagy semlegest adni. Inkább akkor ne értékeljenek sehogy. Akkor mi a megoldás?
6-- Nincs semmilyen olcsóbb nem sima postás szállítás az USA-ba, ahol a 30-40 g-os leveleket elvinné 3e Ft alatti áron. Bármilyen más szállítót találtam, csak min. 2 kg-os csomagként viszik el 10+e-ért. Ez hogyan lehetséges? Miért nincsenek olyan szállítócégek, amik alternatívák lehetnének a sima posta helyett? Miért nem látta még meg senki, hogy ez egy piaci rés, és miért nem használták ki? Főleg úgy, hogy egyre többen elégedetlenek a sima postával, mert nem csak belföldön, hanem külföldön is sok a gond. Nem a belföldi szállítócégeknek kéne szaporodniuk.
7-- Nem kell nekem értékbiztosítás az ilyen 30g-os cuccokra, elég lenne a rendes nyomkövetés, mert akkor látnám mi van, és ez a vevőknek is jó lenne. Adtam már el USA-ba, Ausztráliába, Kanadába 10+ kg-os, meg 2000+ €-s cuccot is, itt a vevő kért értékbiztosítást, ami 100-200 € volt, kifizette, ennyi. De én alapból nem küldhetek minden 30g-os levelet így, mert senki nem fogja megvenni a magas postadíj maitt. A linken ez is megvan: Értéknyilvánítás A nyilvántartott érték minden megkezdett 5000 Ft-ja után 655. Min. 10e Ft-ra kéne biztosítanom a 2x USD-os termékemet, ami 1310 Ft pluszköltség lenne. Így 2335+1310=3645 Ft lenne, ami 12 USD, de az egész ebay jutalékot is a postadíjba építem be, így min. 20 USD postát kéne kérnem, a 64459-ben vezettem le, hogy 7,x USD a jutalék. Meg mit érek el, ha levélre értékbiztosítást csinálok? Biztosan olyan a posta szabályzata, hogy így se kapnék vissza az elveszett cuccra min. 7e Ft-ot ÉS még min. 3e Ft postaköltséget. Akkor minek?
Tehát még mindig ott tartunk, hogy semmire sincs rendes megoldás, lásd a 64449-et. Bónusz, hogy már készíti az ebay a szállítás átalakítását is, hogy ez is az ebayen belül történjen. Ettől mentsen meg mindenkit valaki, mert akkor aztán tényleg egekbe szökő szállítási díjak lesznek, bármilyen problémánál ugyanúgy az eladótól minden pénzt elveszünk módszerrel. Tehát semmi nem lesz jobb az eladóknak, csak még több postadíjat fogok saját zsebből bukni.