re:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158864581&t=9204653
I.: A link nem működik. :-(
II.: A mi korosztályunk folyamatosan hallgatja a "bezzeg a mi időnkben meg kellett becsülni a nyersanyagot, háromszor meggondoltuk, mit fényképeztünk". Erre aztán előkerülnek néha kilóméter hosszúságú tekercsek, rajta két-három beállítás tucatszor ismételve, csak hogy elveszhessen beenne az a bizonyos egy-két magánjellegű felvétel, ami miatt ellődözték.
I. Elnézést, a link tényleg nem működik, valami extra védett (a szokásos módon másoltam a címét, de most már látom, hogy nem képformátumot jelez). Ezért kicsit rontott képet csináltam róla,
a masina, amihez hasonlít, ilyen dobozforma, volt rajta időzítő, ezért családi fotókat is csinált apám. Az állványa megvan, csuda szép, sárgaréz tüske formájú dugóval a lábak végén, a jó felfekvés miatt .Pöpec. Sajnos az egyik rézdugó elveszett. Ezt a gépet gyakorlatilag csak ő használta, 6x8-as képeket készített. Az nem méterszámra volt, szerintem.
II. Hogy készült-e extra titkos felvétel- azt nem tudom. Nem hiszem, de az biztos hogy a laborálást fotóüzletben csinálták. Bőr, doboztokja volt. Tényleg nagyon beosztották, hogy mire hány fillér megy. Anyám tökéletesen fejben tartotta a piaci vásárlás tételeit, és otthon leírta. Én csak lestem, de ezt sose tudtam utána csinálni. Talán adottság kérdése? A harmadik kofánál már elfelejtem az elsőt, pedig nem is alkuszom vele, manapság nem is szokás.