dave_dömper Creative Commons License 2021.07.16 0 0 6379

A mai nappal kapcsolatban két dolog jut eszembe az összefoglalók megnézése után és a megszületett  eredmények ismeretében.

1./ Kaisei - Ura :

Igazán nem is tudom, hogy csak a kétkedés és a gonoszság ördöge mondatja velem, de a gioyi ítélete a

helyzet megítélése szempontjából, amelyet a székbírók monoii-ként ítéltek meg és ennek megfelelően elvették Ura-től az egészen brilliáns fogurával megszerzett győzelmét, szerintem inkorrekt volt, mert ők

lentről, a dohyo mellől nézve semmiképpen sem tudták látásra megállapítani a hajhúzás (hairpull) szitu-ját, amelyet a bírók közül valójában csakis a gioyi láthatott a figurából fakadóan korrekt módon. Ő pedig egyértelműen Ura-nak adta a meccset. Persze ez csupán a személyes véleményem, de élek a gyanúval

hogy itt és most, a bírák egyikének-másikának a szereplési óhaja-sőhaja játszotta a főszerepet.

2./ Hakuho - Shodai és Terunofuji - Takayasu :

Shodai és Takayasu eddigi szereplése kapcsán kíváncsi volnék arra a helyzetre, hogy mi történik abban

az esetben, ha holnap Shodai Hakuho-val szemben alulmarad (7 - 7) és Takayasu, holnapi, szintén alul-marad Terunofuji - val szemben (7-5-2). Ebben az esetben ugyanis, mind Shodai, mind pedig Takayasu szempontjából reális tétje volna a záró napi meccsük eredményeinek és ha egymás ellen kellene majd

ringbe lépniök, a győztes kachi koshi, mig a vesztes makekoshi végez. Shodai számára ez azt jelentené,

hogy az Aki-Basho-n kado ban Ozeki-ként kűzdene. Takayasu számára ezzel szemben, egy makekoshi, a visszalépést jelentené a Komusubi - rangba (nyilván Wakatakakage megürülő helyére). Elsősorban arra

leszek kíváncsi, hogy ezt figyelembe véve a záró napra kit jelölnének mind-kettejük ellenfeléül. Egymás

ellen kellene ringbe lépniök, ahogy az dukál, vagy esetleg a dolgot mindkettejük számára könnyítendő -

Shodai esetében M 4W (Chiyotairyu-t), illetve Takayasu esetében M 4E (Kotoeko-t) választanának - e ? Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem kissé nyakatekert okoskodás, de az eredmény sokatmondó lenne.