Egyebekben pedig a mai, Makuchi meccsek közül nekem a Tsurugisho - Ura összecsapás maradt meg
két okból is. Az egyik, hogy Ura térdei még brutálisabban vannak be-bandázsolva, mint Terunofuji - é.
A másik pedig az, hogy kettejük közül mindenképpen Ura az, aki jobban emlékszik vissza a középiskolai
fizika tanulmányaira, legalábbis, amikor a tachiai-t követően Tsurugisho kezdte el letolni őt a dohyo-ról,
akkor jól emlékezett vissza arra a mozgás - erőtani ismereteire, hogy az impulzus-momentum-szabályt
úgy lehet kijátszani, hogy meg kell változtatni annak az erőhatásnak az irányát, amelynek segítségével
őt ki szeretnék mozgatni a ringből. Így sikerült lefékeznie és megállítania a nálánál majd 50 kilócskával "erősebb" Tsurugisho rohamát és nem több, mint 1/2 - 1 perccel később ő is ugyanezzel a fogással élt,
amikor ő kezdte kitolni Tsurugisho-t. Miután az úgy látszik nem tanulta meg rendesen a fizika impulzus-megmaradás törvényét, így neki sokkal könnyebb tolóerőt ébresztő tömeggel is sikerült is kilöknie őt.
A Kaisei - Ishiura meccshez csak annyit, hogy régebben nem volt túlságosan rokonszenves számomra a "henka" intézménye. Mára annyit "finomodott" a véleményem, hogy bizonyos keretek közepette (és itt
kb. jó 75 kg. tömeg-differenciáról volt / van szó, valamivel megértőbb vagyok ez - ügyben és belátom,
hogy azért a brazilnak is lehetne annyi esze, hogy tisztában legyen azzal, hogy a pehelysúlyú Ishiura feltehetőleg ezt a figurát fogja majd bedobni vele szemben és ha egyszer már így van ez, akkor ennek megfelelően cselekszik. Nem tette és meg is itta a levét. Persze ez a félre-ugrálósdi mindezzel együtt
sem nyerte el a tetszésemet, úgy - általában, ebben az igazán férfias, nyílt sisakos sportágban.
Terutsulyoshi esetében azt nem értem, hogy mi a tapsolni való, mi a tetszésnyilvánítás oka abban az esetben, ha valaki a ringben leginkább azzal igyekszik látványosságot kelteni, hogy brutális módon és mértékben emeli a rendezők által kifizetendő só-számlát. Mert-hogy ezzel a meccsein-ként kilócskányi
só-hajigálással - szerintem - nem sokban járul hozzá a torna küzdelmei látványosságának emeléséhez.
A két komusubi meccsén egyszerűen "mérföldnyi" erőállapot-beli különbség volt Wakatakakage javára.
Daieisho szegényt nagyon becsülöm roppant becsületes, nyílt-siskaos küzdeni-akarásáért, de ez a mód
nem használ a hatékonyságának. Takayasu-n látszik, hogy valami okból nagyon vigyáz az egészségére, eszerint nem érzi teljesen fittnek magát és nem óhajt belemenni semmi kockázatos helyzetbe, még
egy erősen vitatható állapotban, formában lévő Takanosho-val szemben sem. Nem tudom, hogy mikor
lehet ebből visszatésérés az Ozeki placcra, pedig - ahogy írtam is korábban - ott hamarosan jelentős üresedés fog bekövetkezni. Amit Shodai mostanában művel, az teljesen méltatlan az Ozeki rangjához.
A két nagyról :
Terunofuji megy előre, mint egy buldózer. Eddig egyszerűen lepattantak róla és ha ez így megy tovább
igazán nem tudom eldönteni, hogy - legalábbis az utolsó versenynapig - ki lehet az, aki képes lesz majd
arra hogy valami módon megállítsa - legalábbis, ha ezt a formát, erőállapotot és mentalitást képes lesz
a továbbiakban is képviselni. Szerintem élete nagy esélye előtt áll és csakis rajta fog múlni, hogyan és
miként jön ki majd ebből a dilemmából. Mennybe jut, avagy "pokolra ? Az utolsó napon majd ez is eldől.
A Hakuho-Tobizaru meccs valami félelmetesen groteszk mutatvány-látvány volt. Magamban tökéletesen megértettem, hogy mi játszódhatott le Tobizaru-ban, amikor a Kígyó térről akart több ízben is nekifutni
a feladat elvégzésének. Csak az bacta a csőrömet (ezer bocsánat a speciális szakkifejezésért), hogy egy
olyan-valaki, akit a Natsu-n teljesített 5 - 10 Makekoshi-t követően M2W rangból oly mélységesen M3W
- rangba "száműztek)" vissza az elvetemült Banzuke - készítő(k), hogy-hogy nem volt képes ebből olyan mennyiségű elszántságot - erőt - motivációt kovácsolni, hogy az ember gyereke joggal érezhesse, hogy
olyan tisztességben van ezáltal része, hogy egy ízig - vérig küzdősport színpadán nyílt lehetősége ezzel megküzdeni egy ilyen sportág élő legendájával. Vajon miben reménykedett ? Ezt figyelembe véve igen kíváncsi leszek arra, hogy holnap vajon mit fog bedobni a másik "megmászandó" Fujijama-val szemben.