Sziasztok,
Na megint van egy kis időm válaszolni.
Wice írta:
"en inkabb arra lennek kivancsi, hogyan egyeztetheto ossze a lemezkritikusi feladat a lemezkiadoi illetve kereskedoi erdekeltseggel. a gamez forum vmelyik topikjaban egy kisertetiesen hasonlo helyzet kapcsan (576 kbyte magazin es jatekbolt) vki mar megosztott velunk negativ tapasztalatokat, nevezetesen, h az 576 kbyte igen sokaig az objektivitas latszataval takarozo reklamujsagkent funkcionalt, es ennek csak az uj foszerkeszto birt gatat szabni. felre ne erts, igen fasza dolog, h probaltok tenni vmit a magyarorszagi metalhelyzet javitasaert, csak vhogy az az erzesem, h megfasza'bb volna, ha a fent emlitett funkciok (kritikus ill boltos) elkulonulnenek szepen, ahogy illik."
Ahogy a kiadó is azért született, mert mások számára ez a műfaj vérciki/nem biznisz, és csak kallódnak a hazai bandák, úgy a bolthoz is az adta az ötletet, hogy egy csomó lemezről hiába írtunk, nem lehetett itthon beszerezni. Szerintem az elmúlt bő tíz év során nagyjából kiderült, hogy miért csináljuk ezt az egészet: fanatikusok vagyunk. Nem arról van szó tehát, hogy most hirtelen nekiszaladnánk valami mezőgazdasági alapműveletnek, hanem azt szeretnénk, hogy a bandáknak legyen lehetősége bemutatkozni, a lemezek pedig kaphatóak legyenek. Ennyi. Szerintem ha elvtelenül dolgoznánk, az úgyis kiderülne, nagyon hamar.
"termeszetesen ennek sincs semmi koze a fentiekhez... mi a faszert kell minden szarra legalabb 6 pontot adni? nalad ez mar evek ota tendencia, de ugy tunik, h lassan a szerkesztoseg osszes tagja magaeva teszi ezt a nem biztos, h aldasos hozzaallast. mert oke, h "ez metal, es mi szeretjuk a metalt", de talan eppen, mert szeretjuk, kellene lepontozni a picsaba azokat, akik csak a megszokott paneleket kepesek ismetelgetni, es ezzel nagyban hozzajarulnak ahhoz, h a metalt kikialtottak a legsablonosabb stilusnak. miert kell "klasszikusnak" nevezni az olyan csapatokat, amelyek joforman hangrol-hangra ugyanazt nyomjak, amit 15 eve sokkal jobban eljatszott mar a judas priest v az accept, v 25 eve a black sabbath? ennek a kritikatlan magatartasnak az egyenes kovetkezmenye, h valahanyszor felbukkan egy uj stilus a metalban, egy even (sot, mostanaban lassan mar egy honapon) belul megjelennek a tehetsegtelen utanzok, akik a sikeres bandak oldalvizen probalnak egy kis meg nem erdemelt nepszeruseghez jutni."
Nem is igaz, épp ebben a hónapban adtam a Bloodhound Gangra 5 pontot:))) Azóta persze már megkaptam, hogy mekkora f... vagyok, amiért ilyen jó bandát így lehúzok. Ez megint az ízlések és pofonok témaköre. De ha megnézek egy Rock Hardot, ott sem hemzsegnek a 6-7 alatti pontszámok. A szerkesztőségben, sem ott, sem itt, nem olyan arcok dolgoznak, akiknek ez munkájuk. Itt mindenki mániákus lemezgyűjtő, zenehallgató ember, aki szereti a kemény zenét. És aki mondjuk egy adott zenei világból érkezik hozzánk, majd az MHH révén minden hónapban megismerkedik minimum 20 olyan lemezzel, amelyet korábban talán nem tudott volna meghallgatni, óhatatlanul szélesedik a látóköre, jobban elfogad/megkedvel más stílusokat is, meglátja az értékeket. Ez automatikus dolog szerintem.
Más téma. A klasszikus értékek. Be kell látni, hogy a metal egy tradicionális műfaj. Amikor az Accept felbukkant, minden kritikus azt mondta, hogy kinek kell egy német Judas Priest egy rossz énekessel. Ma már ez a banda klasszikus. El kell fogadni, hogy mindenki hasonlít valakihez, mindenhol tettenérhetők a hatások. A Metallica Kill'em All albumán szinte minden egyes nótának megtalálod az eredetijét, ha ismered a korai brit HM bandákat. Mégis stílust teremtettek vele. A mai bandákban is érezhető a régiek hatása, ahogy az Iron Maidenben is érződött a Rainbow, a Deep Purple. Az a kérdés, hogy tudnak-e jó nótákat írni. És bizony az új bandák közül is vannak, akik tudnak. Ráadásul a mai fiatal lemezvásárlók egy része nem a régi Accept meg Priest lemezeket veszi meg első lépésben, hanem a Stratovariust, a Hammerfallt, a Marshall Law-t és társait. Ez generációs kérdés. Kevésbé tehetséges, nem hiteles utánzók mindig lesznek, de az ő működésük nem tart sokáig, hacsak az isteni szikra ki nem pattan a fejükből. Ilyenre is volt már példa. Ma mindenki azt várja a bandáktól, hogy már az első lemezen teljesen eredeti, újszerű muzsikát nyomjanak, hóttprofin. Ezzel a kritikai hozzáállással az első Led Zeppelin albumot annak idején senkinek nem lett volna szabad megvennie, mert egyértelműen tradicionális blues rock dolgokat hoztak elő és mellé elég jól elnyomták a mások által korábban már bemutatott dolgokat. Az új bandák keresik a helyüket, kell nekik egy kis idő.
". en pl mar vagy 5 eve nem vettem uj lemezt (leszamitva a carcassokat + a blackstart, mert hat ugye a fanatizmus...), legfeljebb a regi kazikat veszem neha elo nosztalgiazva"
Vannak, akik valóban más zenéket hallgatnak egy idő után, de ez egyrészt nem szükségszerű, másrészt a körülményekből is adódhat. Haveri kör, barátnő, rádióban/tévében nem hallani metal zenéket, viszont mást igen, és aki lusta utánajárni, annak egy idő után az is jó lesz, amit elétesznek. Ezzel most nem téged akartalak megbántani, de sajnos ez a valóság. Ha eljutna valamilyen formában hozzád a mai bandák zenéje, talán te is találnál benne olyat, ami tetszik. (Ezért örülünk, hogy megvalósulni látszik az alkalmi kazi/CD melléklet az új bandákkal.)
Mike Amott új csapata, az Arch Enemy például állati jó. Megvan benne a Carcass ereje, dinamizmusa, de annál finomabb, érleltebb. A két Amott tesó meg úgy szólózik, hogy az csoda. A száraz, élettelen Blackstar anyagot röhögve lemossák. Aki öt éve nem vett új lemezt, az szerintem nem sok joggal cikizheti azokat, akik fanatikusan veszik az új neo-akármilyen zenéket, ezt "az elbutult stílust". Aki most 13-14 éves annak a "neo" nem neo, hanem a valódi.
Sznob újságból szerintem van a piacon már, mi inkább megmaradnánk ennél a fanatikus megközelítésnél. Így is indultunk annak idején a Metallica Hungaricával, és a jövőben is ezt akarnánk csinálni. Mert nem is tudnánk mást.
Üdv és gyilok!