cloaked Creative Commons License 2021.07.04 0 0 10637

A "mezei" nyers faszén is egész jó elnyelő, nemcsak az aktivált. Nemcsak hordófelületként, hanem önmagában is ugyanolyan rég használják whisky szűrésére. Szerintem az alligator char mind a négy okból népszerű:

 

  • vastagabb a megégett réteg, amilyen heavy toast-ban nincs
  • vastagabb a szén
  • a töredezettsége növeli az abszopciós felületet
  • a töredezettsége jól átjárhatóvá teszi a szénréteget az égett fa felé

Szerintem részben a szén abszorpciója magyarázza, hogy a bourbönnek miért nincsenek "white dog" ízei már 3 év után sem, míg más páraltfajtákban általában évekig felismerhetőek a "fehér" ízek. Ezzel függhet össze az is, hogy a bourbon az olyan ritka párlatok egyike, amiket szigorúan véve nem mindig finomítanak. (Van, ahol a cefreoszlop után csak thumper üzemmódban használják az üstöt.)

Előzmény: barbárállat (10635)