Beni számai a BL-ben 6 mérkőzés alatt: 8.5 pont, 4,8 lepattanó, 4,2 assist, 10 VAL 30,9 perc alatt átlagban.
Anderson számai a BL-ben 5 mérkőzés alatt: 14 pont, 3 lepattanó, 6,4 assist, 15.8 VAL 31,6 perc alatt átlagban.
A Lublin elleni második mérkőzésen nem lépett pályára, ami mint emlékezhetünk a két év BL szereplésünk során a leggyengébb ellenfelünk volt, az első mérkőzéshez képest sok hiányzóval.
Ha a teljes szezont nézem, akkor a számok a következők:
Beni: 12,2 pont 5,2 lepattanó, 5,4 assist, 42 százalék mezőnyből és 18,2 VAL.
Anderson: 10,4 pont, 2,5 lepattanó, 5 assist, 41 százalék mezőnyből és 13,4 VAL.
Szóval most akkor szerinted idén nem volt klasszis irányítónk? Mert a számokat összehasonlítva és értékelve abszolút nincs szignifikáns különbség a teljesítmények között, Kyan pedig ugye 2 hónapot kihagyott sérülés miatt, miután visszatért pedig már közel sem tudta azt hozni, ami a valós tudása és így is közel azonos a statisztikájuk. Mindent egyben kell vizsgálni.
Elmondom itt pontosan mi volt a helyzet és ezzel válaszolok Circonak is, hogy milyen irányítóban gondolkoznék: Anderson leigazolása abszolút jó döntés volt és a legbiztosabb befektetés tavaly ilyenkor. De ahogy Vulcano írta, a sérüléseket, a körülményeket senki sem tudja befolyásolni. Megsérült, visszatért, újra megsérült, közben pedig Beni remekül helyettesítette és olyan szinten játszott, amit nem sokan vártunk volna tőle. Ezután tért vissza Anderson, akit már nem tudtunk úgy használni, mint előtte, de ezt már leírtam hosszabban többször is.
De fordítva is felteszem a kérdést: Ha Anderson nem sérül meg és hozza amit várunk tőle és Evan is idézi a két évvel ezelőtti önmagát az jobb lett volna a Falconak? Szerintem nem, mert akkor ugyanez lenne a téma, csak annyiban lenne más, hogy Beni továbbra is egy jó magyar játékos, aki nemzetközi szinten tökéletes kiegészítő, de nincs benne több, Zoli pedig egy csendes pontszerző, de nem vezér. Idén szerencsére ezek a hipotézisek megdőltek, de ha nincs Anderson sérülése és Evan gyengébb szezonja, akkor ez a teljesítmény valószínűleg nem jött volna ki a magyarjainkból. Ugyanis az amerikai iránytó sérüléséig egy percig nem volt kérdés Gaspernél, hogy ki ennek a csapatnak az első számú játékosa.
Ettől függetlenül persze én is többet vártam tőle a séülése visszatérése után, voltak borzasztóan súlytalan mérkőzései, amit egy ilyen áru és múltú klasszis játékos nem engedhet meg magának. És igen, én sem marasztalnám jövőre, pedig kíváncsi lennék mit tudna hozni egy teljesen egészséges szezonjában, egy covid nélküli teljes alapozást végigdolgozva.
Nála jobb képességű, előéletű játékost egyébként nem fogunk tudni hozni, ha Gasper tavalyi nyilatkozataid visszaolvasod még igazából ő is meglepődött, hogy minket választott, pedig szakmailag és anyagilag is volt neki jobb ajánlata a VTB ligából.
Nem jött be, van ilyen és még lesz is. Jövőre én mindenképp egy fizikálisabb irányítót képzelnék el, akit az előélete alapján nem első számú játékosnak hozunk, mert Zoli két évig biztosan itt lesz, hanem olyat, aki jól triplázik, gyors, jól lát a pályán és megbízható. Persze legjobb lenne ha Beni maradna. Ha esetleg ez nem valósol meg és külföldre fog igazolni, akkor pedig én egy erősebb bajnokság középcsapatának kezdő irányítójára gondolnék, akinek a BL egy ugródeszka lehetne feljebb. Olyan játékost, mint Kyan, aki Bundesliga top 10 játékos volt semmi esetre nem hoznék újra, egyrészt nagyon drága, másrészt pedig Anderson esetében szerencsénk volt, hogy elfogadta a sérülése után a rábízott szerepet és próbált megtenni a csapatért, de ha olyan játékosba futunk bele aki nem hajlandó csapatban gondolkozni és akkor is ő lesz a "ki ha én nem ?" játékos, amikor erre semmi szükség, akkor a kémia teljesen szét fog esni és ezen szezont, bajnokságot, kupát lehet bukni. A másik pont az ellenkezője, hogy úgy járunk mint Reddiccel, miszerint vége a BL-nek és abszolút nem fogja érdekelni az egész szezon és már csak azt várja, hogy vége legyen.
Ezért is bízok benne, hogy legalább Beni vagy Benke marad.