nemkelltabu Creative Commons License 2021.07.03 0 0 63

Évekkel ezelőtt csúnyán összeszólalkoztam egy fórumtárssal egy másik topicban, amikor azt állította, minden egyes keresztény utólag is felelős az -úgymond-  "a kereszténység nevében" elkövetett valamennyi gaztettért!

Akkor még kereszténynek gondoltam magam, így személyesen is sértőnek találtam az állítást.

Ma már (más okokból, de) nem tartom magam kereszténynek, viszont azzal az állítással ma sem értek egyet.

Kérdésként azonban felmerül bennem, mennyiben felelősek a kereszténység szent könyvének tanításai azért, hogy azokra hivatkozva zsarnoki diktatúrákat hozhattak létre? Vagy felelősek-e egyáltalán?

Amíg esetleg ezen gondolkoztok, hozok egy másik példát a legjobban pörgő "hágyés" topicból.

A fekete alapon olvasható, idézett szövegre gondolok (amelytől szerencsére az azt megidéző Olvtárs is elhatárolódik).

Úgy gondolom, totál katarzis, hogy magukat kereszténynek nevező személyek ilyen elveket vallhatnak, mint ami ott olvasható. Ez a szemlélet már bízvást megmagyarázhatja akár zsarnoki diktatúrák létrejöttét is. Nevezetesen az egy másik emberebe vetett, kritika nélküli vakbizalom.

Itt újra csak hasonló kérdésem lenne: Mennyiben felelősek Jézus tanításai, ill. maga az Újszövetség abban, hogy magukat kereszténynek nevező személyek ilyen elveket vallhatnak magukénak?

Mi a véleményetek? (Lehetőleg az Újszövetséget ismerők véleménye érdekelne elsősorban, mivel példákat -is- szeretnék, akár pro, akár kontra.)