Hát nem tudom. A szükséges szerek benne voltak, ahogy itt tanultam: Ridomil, Quadris, Thiovit, Polybór virágzás előtt + Teldor.
Permet fedéssel lehettek gondok, a védekezést is kell sűríteni.
Mostanra már jobban látszik a kialakult állapot, lesznek madárka fürtök is (ez más téma) és lesznek ezek a hézagosak. A többség szerencsére jónak mutatkozik.
Túl vagyok a fürtválogatáson, tetejezésen, ezeket a hézagos fürtöket kénytelen voltam megtartani de átnéztem, lepucoltam kézzel. Ugyanis, ahol az ilyen elhalt részek kialakultak, ott a pici bogyócskák (kisebb mint a gombostű feje) fekete szárral ott maradtak, ahogy már írtam. Azóta sem estek le, leginkább a moníliás múmiákra emlékeztetnek, csak feketék. Szóval már tavaly is megfigyeltem, idén is fogom figyelni, hogy ezek a múmiák valószínűleg tovább dolgoznak, visszapusztítják a környéken az egészséges bogyókonyányokat is, egészen a tengelyig. Ezért is gondolom, hogy gombás fertőzés okozza.
Ha így letisztítom (egy egészséges fürtöt elég csak megrázni és aminek le kell jönni az lejön - de ezek a fekete múmiák nem esnek le maguktól) akkor a fürt jobban megmarad. Ritkás lesz, de egészséges.