Természetesen a rumhoz a tölgypálcát nem muszáj elszenesíteni. Csak a konkrét tapasztalatomat írtam le, hogy szerintem mit, hogyan érdemes. Amikor először főzöl egy ételt, akkor nem árt, szóról-szóra betartani a receptet hogy biztosan jól sikerüljön, legalábbis a hibatényezőt minimalizálni. Na ugyanígy ajánlom a rum receptet is betartani, legalábbis elsőre, aztán később, már változtathatsz rajta csiszolhatsz rajta, kitalálhatsz jobbat.
A hordók szenesre égetéséről, Cloaked már leírta a lényeget lentebb. Nem maga a szénréteg számít, -ami lényegében nem is ízetlenít, az aktív széntől igen messze van- hanem a közvetlen alatta lévő réteg, ami a heavy pörkölésnél erősebb. Ettől a rétegtől leginkább tejkaramellás, kávés ízre számíthatunk, ami szerintem kifejezetten jól illik a rumhoz.
A legcélravezetőbb, átmenettel megpörkölni a fát, hogy a közepe még fehér maradjon, (érdemes ellenőrzés céljából metszetet készíteni) aztán kigyújtani, mert így minden pörkölési tartomány íze belekerül az italba. De már ezt is kiveséztük.
Már dolgozok egy működőképes fehér rum szisztémán is, rövidesen jelentkezem egy használható recepttel.