Én kicsit eltűntem, de pusztán annyi volt az ok, hogy az utóbbi időben nem vettem részt semmi különösebb programon. A múlt héten viszont alaposan belecsaptam a lecsóba :-)
5 napos kiránduláson vettem részt, igen sűrű programmal.
Első nap: indulás Pécsről. Szolnokon megnéztük a Reptár-t, ami egy repülőgép múzeum. Utána irány Debrecen: a Nagytemplom vezetéssel, a Déry múzeumban Munkácsy-trilógia, majd kisvonatozás körbe a városon, aztán irány a szállás, ami Nyírbátoron volt.
Második nap: Máriapócsi kegytemplom megtekintése vezetéssel, majd Nyíregyháza: városnézés, Skanzen, Vadaspark és fürdés az Aquaparkban vagy a Sóstó-fürdőn, ki mit választott.
Harmadik nap: Ősláp megtekintése Bátorligeten, aztán a Kölcsey-Kende kúria megtekintése, majd a Nagyszekeresi fatemplom meglátogatása, végül a szállásadó városkánk, Nyírbátor megtekintése.
Negyedik nap: Tákosi és Csarodai fatemplomok, előbbi helyen keresztszemes hímzések múzeuma is, majd a Tarpai szárazmalom következett. Itt tök véletlenül kaptunk vezetést, - előttünk volt egy 42 autós Jaguár-csapat, pont akkor mentek el, mikor mi jöttünk, és ott volt még a helyi önkormányzattól valaki, aki nagyon szuper vezetést tartott Esze Tamás városában. Látszott, hogy imádja a várost. Utána Nagyaron a Luby-kastélyt néztük meg, melynek csodálatos a rózsakertje, bár sajnos a hőség azt is megviselte kicsit, láttunk egy kisfilmet Petőfiről, és megnéztük a Petőfi-fát. Utána a szatmárcsekei csónakfejfás temető következett - ennek nézzetek utána, nagyon érdekes, - végül a Turistvándi vizimalmot néztük meg. Este pedig Nyírbátorban bepróbálkoztunk a múzeumok éjszakájával a Báthory kastélyban, - de ezt nyugodtan ki lehetett volna hagyni, mert borzasztó szómenése volt a vezetőnek, és másfél óra alatt sem fejezte be azt, ami kb fél óra hosszat köti le az embert...
Ötödik nap: Hortobágy- halastavas tanösvény, 9 lyukú híd, majd hazafelé Gyomaendrődön a lombkorona tanösvény, - és a bónusz-program, amire senki sem számított: Tiszaugnál sikerült látnunk tiszavirágzást :-) Mondta is valaki a csoportból: nemhiába voltunk Máriapócson, csoda történt :-) (Merthogy ez a tiszavirágzás teljesen véletlenül került képbe, valamelyik templomban mondták, - mert mindenhol kértünk vezetést is.)
Nagyon klassz volt minden, a hőség ellenére is. Mondjuk lehetett volna 10 fokkal kevesebb, de azért így is jó volt. És hát bevallom, Nyíregyháza meglepett. Sokkal szebb, mint Debrecen, - szerintem legalábbis.