Csimpolya Creative Commons License 2021.06.27 0 0 2661

Elég hosszú lett, ezért nem sikerült egyben lehozni. Folyt, köv.

a kiállítás az emeleten volt. Egy kedves hölgy mutatta meg a szobrokat. Ezek emelvényen álltak, félhomályos háttér előtt, ügyesen kivilágítva. Egyik szebb volt, mint a másik! Megtudtam, hogy ezek nem muzeális darabok, nemrégiben készültek, de éppen úgy, ahogy ötszáz évvel ezelőtt, és felehetően ötszáz év múlva is.

Az első egy Buddha szobor volt, még herceg korából. Megbámultam a szépen kidolgozott, de csöppet sem agyondíszített részleteket, de legjobban a szobor derűs nyugalma fogott meg. Érvényes volt ez a többire is!

És a nőkre is, ami azt illeti Tara istennő kifejezetten szép nő volt. Egy másik asszonynak viszont nyolc karja és három feje volt, ami eléggé praktikus lehet. Igaz, az egyik feje nagyon haragosan néz.

Sajna, a tanítványok láncolatából csak Milarepát tudtam megjegyezni, ő ismerős volt, alighanem a regényekből. Ami azt illeti, elég huncutul mosolygott.

Úgy gondoltam, folytatom a keleti témát, irány a Hopp Ferenc múzeum. Gondoltam én! Ugyanis kiderült, hogy zsúfolásig tele. Ugyanez állt a Ráth György villára is, félórát kellett volna várnom, hogy sorra kerüljek. Miután nemrégiben jártam ott, nem is akartam bemenni, csak megcsodáltam a kertben álló fiatal párt. A nő földig érő fehér ruhát, óriási malomkerék-kalapot viselt, fekete- fehérben, ami mindig elegáns. Bár kissé hiányoltam a kezéből a legyezőt. A fiatalember szürke szalonkabátot, pengére vasalt nadrágot és cilindert viselt, mindezeket udvarias mosollyal tette. 

Némi töprengés után rájöttem, hogy a Postamúzeum csak egy macskaugrás onnan, azt még megnézem! Meg is tettem, nem is bántam meg! Főleg az egykori postahivatal makettje tetszett, Ugyanez megvolt élőben is, külön ablak a levél, külön a pénzfeladásnak, no meg külön volt a főpénztár. Mindez nagyon ismerős volt, a hetvenes években a legtöbb kis postahivatal valahogy így festett!

Ugyanúgy ismerős volt a csőposta, sárgarézből, szép fényesre tisztítva.

Megcsodáltam IV. Károly király telefonját, no meg még egy-két fura kinézetelű szerkentyűt ebből a kategóriából.

Tulajdonképpen maradtam volna még, de annyira beszorult a meleg, hogy kezdtem rosszul érezni magam, inkább eljöttem.

Meglepett, mennyi fiatal, mi több, gyerekvett részt az általam látogatott helyeken, de örültem neki.

Fáradtan, de elégedetten értem haza.