Teljesen átérzem én is az általad és mások által is leírt problémákat. Én is mindig azon töprengek mit kellene másképp csinálni ahhoz, hogy pl. a fürtleszáradás, a rossz kötődés és hasonló problémák mitől vannak és mit kellene a következő évben másként csinálni.
Már korábban többször írtam a Néró fürtszáradásáról, de a sok segítő szándékú hozzászólás ellenére sem tudom megelőzni a fürtök legalább 2/3-nak leszáradását, ezért ezt a fajtát "el is engedtem".
Hasonló problémáim az Alettával is voltak, de azon jórészt segített a kb. 3 évvel ezelőtt bevezetett, virágzás előtti Bórral történő permetezés. A Nérón az se.
Tavaly a Pölöskei Muskotály kifogástalanul kötött, az idén nagyon sok az elszáradt barna virágfolt a fürtökön, de a fürtök egésze nem száradt el, legalábbis eddig.
Jogos a felvetés, hogy mikortól számítódik a virágzás kezdete és vége, sokszor még fajtán belül is, amihez képest el kellene dönteni a permetezési időpontokat.
Azt is jó lenne tudni, hogy mi is pontosan a probléma okozója és mivel permetezzünk.
Lehetne sorolni a nyilván általad és mások által is ismert kérdéseket, melyekre nehezen található a válasz. Legfeljebb némi vigaszt az nyújthat, hogy nem vagyunk egyedül.