Ma teljesen átvariáltak mindent a BL kapcsán. Elég sok érdekesség van. A Zaragoza idén például nem fog indulni a sorozatban Mondjuk ők a spanyol bajnokságban nagyon harmatosan szerepeltek és először szabadkártyásnak, majd selejtezős csapatnak tüntették fel őket. Ezt követően el tudom képzelni, hogy a Zaragoza nem vállalta a selejtezős indulást. Egy másik spanyol csapat az Unicaja Malaga elméletileg meghívott csapat, kérdés, hogy őket melyik kalapba sorolják be. Pontszámuk nincsen, így eleve az utolsó kalapba kellene őket tenni, viszont a játékerejük alapján jöhetnének előbbre igen ám, de pl. a Baxi Manresa a 19. pontjával még éppen 3. kalapos viszont a bajnokságban ők megelőzték pl. a Malagát. Lehet, hogy ők ezt nem vállalták.
Amiről már volt szó, hogy idén is 4-es csoportok lesznek. Nekem abból ez következik, hogy a 32 csapatot 4 kalapba fogják besorolni. A FALCO majdnem bizonyosan a 3. kalap legelején lesz besorolva, de nagyon szerencsés alakulás folytán még a 2. kalapba történő besorolás sem elképzelhetetlen, de erre én most kb. 20%-os sanszot adnék csak. Vastaggal a fixen csoportkörben induló csapatokat írom, balról jobbra erősorrendben feltüntetve. Dőlt betűvel a kvalira kényszerülő csapatokat jelzem.
Nézzük a kalapokat, ha 4 kalapban helyezik el majd a csapatokat a sorsolás előtt:
Első kalap:
Tenerife, AEK Athén, San Pablo Burgos, Nizny Novgorod, ERA Nymburk, Brose Bamberg (német), Hapoel Jerusalem, SIG Strasbourg
Érdekesség, hogy a Bambergnek selejteznie kell, mert az automatikus német indulóhelyeket a Ludwigsburg és az Oldenburg a jobb német bajnoki helyezésének köszönhetően elvitte előle. Ha bejut a Bamberg, akkor biztosan első kalapos lesz, ha viszont nem akkor tolódik a mezőny. A Bambergnek játékereje alapján be kell jutnia a selejtezőből.
Én innen a Tenerife, vagy a Nymburk csapatának örülnék a legjobban, de egy AEK Athén elleni páros meccs is igen szépen szólna. A Novgorodot nagyon nem szeretném és egy jeruzsálemi zarándokútnak sem örülnék annyira. A Nymburk tökéletes lenne szurkolói szempontból, hiszen Prága minden szempontból jó opció, közel van, ha lehet menni, utazni, akkor szurkolói szempontból tökéletes választás. Szóval innen nekem a Nymburk lenne a leginkább kívánt csapat.
Második kalap:
Hapoel Holon, JDA Dijon, Filou Oostende, Dinamo Sassari, Besiktas, Pinar Karsiyaka, Happy Casa Brindisi, PAOK Szaloniki
A Dijon holnap kora délután francia bajnoki döntőt játszik, de úgy tűnik, hogy az eredménytől függetlenül ő a BL indulást premizálja, ezért én is azzal számolok, hogy ők itt fognak indulni. A kupamúlt miatt egy Oostende, esetleg egy Sassari vagy egy Besiktas pikáns lehet, illetve a balhé miatt a Brindisi is elég harcos mérkőzéseket eredményezhetne. A Dijon esetén ismét egy francia TOP csapat jöhetne Szombathelyre. Kíváncsi lennék, hogy egy izraeli dobogós csapat ellen mire mennénk, de ha kívánni kellene innen, akkor én egy jó PAOK Szalonikit kérnék. Velük kapcsolatban abszolút pozitívak az érzéseim. Oda-vissza vertük őket az első BL idényünkben, ráadásul Szaloniki is viszonylag elérhető távolságban van és nagyon jó a klímája a városnak.
Harmadik kalap:
Peristeri (görög), FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely, VEF Riga, Igokea, TOFAS Bursa, Le Mans, Baxi Manresa, Bakken Bears (dán)
A harmadik kalapban lévő csapatok helye már nem minden esetben fix, ez jól látható. Itt kaphat helyt a görög Peristeri, ha bejut a sorozatba, illetve, ha bejut a selejtezőből, akkor még 2. kalapos is lehet a német Bamberg kiesése esetén, illetve, ha a Malaga csapatát nem sorolják 1-2. kalapba. Én egyébként a 3. kalap végére tenném a Malagát, a Manresa mögé. A Le Mans csapatán van a legnagyobb sansza, hogy bejusson a főtáblára, a Peristerinél kisebb esélyt érzek és a Bakken csapatának adnám a legkisebb sanszot. Persze mindegyikük bejuthat, de a rangsor nálam ez.
Negyedik kalap:
Ludwigsburg, Rytas, Darüssafak Tekfen, Galatasaray, Unicaja Malaga, Lavrio, Oldenburg, Stal Ostrow Wielkopolski
Ebből az utolsó kalapból szerintem a Ludwigsburg jó eséllyel átkerül a harmadik kalapba. Ha a távolságot nézem, akkor a Ludwigsburg jó választás lenne, de a lenegyel Ostrow Wielkopolski is elérhető, ráadásul ott lehet mi lennék a favoritok. A Galatasaray ellen nagy meccsek lehetnének. Egy Malaga elleni jó értékmérő lehetne és egy spanyol túra sem lenne rossz mondjuk.
Akik még kvaliból jó eséllyel bejuthatnak:
De Longhi Treviso, Parma (orosz), Fribourg Olympic (svájci), Mornar Bar (montenegrói), Tsmoki-Minszk (fehérorosz)
Ha én tippelnék a bejutó négyre, akkor azt mondanám: De Longhi Treviso, Brose Bamberg, Le Mans, Parma
Ez csak egy játék, de azért most már több bizonyosságot tudunk. Hajrá FALCO!