Törölt nick Creative Commons License 2021.06.23 -1 6 3309

Én is favorizálnám azt, hogy az elmúlt szezonból megismert légiósokat igazoljunk, de az való igaz, hogy Govensen meg talán még egy-két játékoson kívül az elmúlt 10-15 évben az igazi klasszisok (Doyne, Csirics, Kazlauskas, Frazier, Curry, Bruinsma, Reddic stb.) előtte nem játszottak még hazánkban. Persze azt nem értem ez miért van így, mert a legerősebb bajnokságok top csapatai is igazolnak ugyanabból a pontvadászatból ott bevált játékosokat a mögöttük végzett csapatokból. Ebből egyébként az is látszik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy drágább légiósok játszanak nálunk, mint más komolyabb célokért küzdő magyar csapatokban. A költségvetés különbséget főleg a magyar játékosok közötti értékek teszik ki.

Egy kicsit írnék arról, hogy milyen véleménnyel vagyok egy magyar játékos külföldi karrierjéről. Szerintem szakmailag messze nem akkora előrelépés, mint sokan azt gondolják. Nyilván ez most egy olyan csapat esetében érvényes, mint a Falco, hiszen a bajnokról beszélünk, aminek folytán a csapat elindulhat (fix csoportkörösként) a Bajnokok Ligájában. Először is szeretném azt kijelenteni, hogy az elmúlt évek Falcoja szinte minden európai top bajnokságban (talán ez alól kivétel lehet a spanyol és a VTB) jó eséllyel harcolna a rájátszásért ! Egy játékos , aki külföldre igazol (tegyük fel , hogy olasz, francia vagy német bajnokságba) nyilván több nívósabb meccset játszhat, mint itthon tenné a magyar bajnokságban. Viszont mivel többnyire olyan csapatokba van esély igazolni, amelyek nemzetközi kupában nem indulnak, ezért a helyzet már egészen mást mutat. Ugyanis a Bajnokok Ligájában 14 meccs vár a Falcora (amennyiben 8 fős csoportok lesznek) és annak nagy része olyan nívót képvisel, mint a legerősebb bajnokságok mondjuk 4-10. helyezettjei ellen játszana egy csapat. A 14 meccsből legyen mondjuk 10 ilyen kaliberű összecsapás, és azért a magyar bajnokságban is van még pár olyan csapat, amely ezen top bajnokságokban is megállná a helyét az ottani 10-16. helyezett csapatok ellen. Szóval összességében úgy érzem, hogy nagyjából annyival tudnak magasabb szakmai szinten kosarazni, amennyi meccset Euroligás+Eurocupos csapatok ellen játszanak (ez kb. évi 4-6 meccs). Ha például a Bundesliga olyan erős lenne, akkor nehezen hiszem, hogy Hooker - akit amúgy nagyon jó játékosnak tartok - ilyen számokat tudott volna hozni ott, vagy Anderson az ottani ismert számaiva itt fél lábbal is meg tudott volna felelni. Persze nyilván ezzel nem fog mindenki egyetérteni, ami nem is baj, de még egyszer mondom az én véleményem az, hogy a Magyar bajnokság+Bajnokok Ligája nem hinném , hogy sokkal gyengébb lenne, mint kosarazni a Pesaro színeiben az olasz bajnokságban vagy a Roanne együttesében a francia pontvadászatban. Az persze igaz, hogy ha ott már képben vannak, akkor egy újabb szakmai ugrásra jóval nagyobb esély van az ottani bajnokságokon belül (lásd. Hooker). De például az, hogy Golomán elmegy Belgiumba az szakmailag kizárt, hogy magasabb szint , mint a Falcoban játszani.

Előzmény: nForce (3308)