cloaked Creative Commons License 2021.06.22 0 0 10617

Az ír "háromszoros" kb. úgy működik, ahogy leírtad, de nem az a lényege, hogy hányszor van lepárolva, hanem az, hogy a nehezebb aromákat halmozottan szelektálják. EP irányban kétszeres kisüsti lesz, hátrafelé viszont 3× vesznek el UP-t úgy, hogy ráadásul sokat is. A végén 2×, 3× és 4× lepárolt részeket kevernek össze. Persze ezt a módszert több ezer literes üstökhöz találták ki, nem biztos, hogy otthon is van értelme, különösen thumperrel. Egyébként a skótoknál van legalább egy lepárló (GlenGrant), ahol a finomítóüstön thumpert használnak, az ő malátawhiskyjük is egész tűrhetú rövid érleléssel. (Glen Grant Major's Reserve, mondjuk most már az is 9 ezer körül van.)

 

Nem tudom, mennyire van egységes gyakorlat a kármentett whiskyre, de szerintem általában nem kezelik külön.

 

Amikor nincs füst, akkor nem füstölik :) Egész régiók vannak, ahol nem vagy alig szokták füstölni a malátát, ez is része a változatosságnak.

Előzmény: barbárállat (10614)