Házilag, vegyes cefrézés, meg többszöri újrafőzés helyett, egyszerűbb megoldás lehet, Popcorn receptjét alapul venni. Vagyis malátázott gabonacefre cukorral. A cukor megadja azt a lágyságot, amitől rövidebb érleléssel is könnyebben iható, csúszósabb lesz. A készre finomítással könnyű túllőni a célon. A zab jó ötlet még, az is sokat tud lágyítani.
Nagyjából ismerem a 3x-os lepárlást, ami a gyakorlatban inkább 2,5X-es (vagy 2,75X-ös?): a gyengébb párlatrészeket újrafőzik, aztán finomítják az erőssel együtt, az újrafőzésből meg a gyengébb rész másodcefre lesz. Ettől lényegesen egyszerűbb lenne, a kármentést hozzáönteni az első szívéhez, ugyanúgy megvan a 2,5 lepárlás, és még kiegyensúlyozottabb is a párlat, amellett, hogy a lehető legtöbb íz kerül bele. Én inkább ennek a híve vagyok. De ha jól tudom, a kármentésből származó whiskeyt külön hordókban érlelik, és palackozzák Special Reserve néven. Vagy nem mindig? Ebben nem vagyok biztos.
A blended whisky gyakran nem a minőségről szól. Különösen a blended bourbon.
Az tudom hogy a füst íz mindig malátától származik, de amikor nincs füst? :) Köszi, valamelyiket beszerzem.