Egyrészt nem csak ez a probléma a mai Star Trek-el, hanem a szövegek és a történetek minőségének hiánya.
Másrészt, amiről beszélsz, az innentől már egy politikai vita, aminek nagyon nincs itt a helye, de mivel nagyon téves dologgal vádoltál, ezért tisztázom: Ez csak számodra konzervatív, szerintem pedig épp ellenkezőleg, szerintem a jelenlegi "progresszívnak" nevezett ideológia a 60-as évek polgárjogi mozgalmainak, diákmozgalmainak, békemozgalminak, szexuális forradalmának az ellenforradalma, egy kifejezetten prűd, autoriter, megbékés-ellenes mozgalom.
A TOS-ban ott van például az a rész, amikor a félig fekete és félig fehér arcú faj tagjai gyűlölik egymást. Ez a megbékélés párti antirasszizmus, amelyben az elnyomó rasszhoz tartozó nyomozó Bele és az elnyomott, lázadó Lokai szökevény gyűlölködéséről szól és amely azt mutatja be, hogy végső soron már nem számít, hogy ki volt az elnyomó és ki volt az elnyomott, ha nem tudnak ezen túllépni és együttműködni közös erővel. Ma ilyet el sem lehetne képzelni. Vagy ott van az a rész, amiben ugye Abraham Lincoln azt mondja Uhurának, hogy "negress", majd bocsánatot kér, erre Uhura közli, hogy a jövőben már nem félnek szavaktól. Ahogyan a miniszoknyás ruha is a TOS-ban a szexuális felszabadulás jele volt a prűd konzervatívokkal szemben. Ezek mind szerintem a legmagasabb szintű humanista, szabadságpárti, béke-párti egyetemes emberi eszmények, amely a társadalom tagjaira egyénenként és hús-vér emberként tekint, egy jövő, ahol mindenkinek helye van, előítéletek és gyűlölködések nélkül. Én ebben hittem és hiszek. A 60-as évek humanizmusában, nem ennek és mind a jobb, mind a baloldali ellenforradalmát rühellem. (És ez csak pár példa, olyanokat nem mondtam, mint a TNG The Drumhead, amely a bizonyíték nélküli meghurcolások ellen hívja fel a figyelmet, ami a mai közösségi médiában mindennapos esemény mindkét politikai oldalon.)
És akkor mit látok, ha bekapcsolom a Discovery-t? Mondok egy példát: hogy is kezdődik a második évad? Amikor be akarnak repülni az aszteroida-mezőbe egy gagyi repkedős jelenet erejére? Megérkezik a hajóra ugye a Pike legénységből több új ember és van köztük egy fehér, hetero férfi, aki kioktatja Michael Burnham-et. Majd berepülnek és persze 5 percen belül meghal, brutális módon az illető, miközben épp kioktat. Persze a M.B.-et kioktató női szereplőkkel nincs ilyen jelenet, ugye. Így mutatja meg a sorozat: így jár az a FÉRFI, aki kioktat egy NŐT. (Ugye: mansplaining) Hiszen nem egyének vagyunk, hanem vannak elnyomó kasztok és elnyomott kasztok, az egyiknek pedig nincs joga kioktatni a másikat. Ez lenne a haladás? A két karakter identitása nagyon is lényeges a jelenet szempontjából, a nemük ezúttal. Ez pedig szembe megy mindennel, amit a 60-as években a hippik vagy polgári vezetők mondtak, hogy "Judge by character, not color of their skin" és társai. A jövő akkor progresszív, ha senkivel szemben nem vagyunk előítéletesek, nem mutatjuk be azt, hogy van egy "külön, férfiakhoz köthető kioktatási mód", hanem csak kioktatás van, nemtől függetlenül, ahogy nincs mondjuk "fekete-bűnözés" sem, csak bűnözés. És ha azt hiszed, hogy az egészet én képzeltem bele, tucatnyi cikk volt róla, persze mind arról, hogy milyen csodálatos dolog is ez, íme, jó olvasást:
https://www.theverge.com/2019/1/23/18193247/star-trek-discovery-season-2-premiere-mansplaining-progressive-politics-woke-diversity
Én William Shatner-el értek egyet, aki a 60-as évek óta ezt a humanizmust képviseli, de annak a generációnak ez elfogadhatatlan. Hidd el, Roddenberry-nek is az lenne.