Hello,
először is köszönöm a leírást. Az elején tisztázni szeretném a helyzetet eme apró történettel:
Szüleimnél a Balaton melletti kertet egy rokon mint kertész segített átalakítani ahol 80% gyepfelület lett. Amíg a szüleim kb. 5-6 éve még szerettek korán kelni meg locsolni, egy ideje nem így van. Mert ugye locsolni nem minden nap kell - automata emiatt nem jön számításba -, ha meg kell akkor is kora reggel szabad a hőségben. Én külföldön élek és dolgozok és a munkahelyhez közeli főiskola menzához vezető úton volt egy technikai kiállítás. Na itt figyeltem fel Arduinora. Az egyik forgalmazó ledeket meg egy villanykörtét kapcsolgatott a roboton kívül, meg volt LCD Display is.
Vázoltam neki, hogy nemrég neves öntözés technikai cég termékével szemeztem, de mivel 2 zóna van 2x annyiba is kerülne. Mondtam neki, hogy vannak 9-12 V között egyenáramú mágnes szelepek, ezeket akarom kikapcsolni meg be valami parancsra egy web oldalon keresztül. Akkor mondta kedvesen egy egyszerű dolog és mutatott pár apróságot meg rajzoltunk.
Mondtam neki mivel az üzlet nem messze van ahol laktam anno megkérdem a rokont mágnes szelep ügyben és majd jelzek. Vagyis megyek az üzletbe.
Rokon megkérdezte a fiatal kollegát, így lett Hunter mágnesszelep (szelenoid rúddal), 24V váltóáram trafó nekem beszerezve. Én meg elment a figurához és mondtam neki ezeket a dolgokat, hogy a 9-12 V helyett ez lett.
Ez egy kicsit drágább, de jobb ezek miatt:
A szolenoid tekercsét gerjeszti a 24 V, a mágneses mező meghúzza a vasmagot, szabaddá válik az átömlő csatorna, és a víznyomás megemeli a szelep membránt, dől a víz.
Lezáráskor, feszko elvéve, egy nagyon gyenge rugó visszahúzza a vasmagot, az lezárja az átömlő csatornát, és zár a szelep. A víznyomástól.!! És úgy is marad. A korábbiak nem így mentek. Elektromos problémák miatt dőlt a víz sokszor.
Szóval visszatérve Arduionra: ESP8266, egy táp USB-n keresztül, 8 összekötő kábel és akkor csak 8 portos kártyái voltak raktáron. Tudta a figura, hogy 24V váltóáramú mágnesszelepeket akarok vezérelni. De nem mondta a külön tápot.
Megmutatta, hogy elől melyik 2 lábbal táplálom be a relé kártyát. Meg szabadon választok a zónának két portot.
Ezek után került a garázsba a vezérlés így:
kintre pedig 2 érpár megy ki a szelepekhez
Az első év végén volt olyan gond, hogy nem jött be a GUI és pingre sem válaszolt. Ha bekapcsolta valaki újra az elosztót akkor igen.
Ekkora tettem rá egy időkapcsolót az elosztó elé.
minden nap 23:23 és 3:11 között nem kapott áramot. Később Access Point csere után jobb lett a helyzet. Ami miatt egy másik öntözésrendszer topicban írtam és ott kaptam a belinkelt oldalt, hogy esténként elment egységesen 8 köb víz.
Erre írták, hogy a relé kártya random bekapcsolhatja a rendszert. A jumper eltávolítását több helyen olvastam, sőt videoban is.
Tehát akkor:
ez nem igaz és a lényeg az ugyan úgy a relé kártya azon lábain tápláljam be direkt táppal. Miután lemértem + melyik az a VCC a GND pedig egy Y lesz ami az ESP8266, táp - és relé GND-je lesz. Jól írom?