Csimpolya Creative Commons License 2021.06.18 0 0 2646

Csak véletlenül tudtam meg, hogy lesz orchidea-kiállítás, csak nem a Mezőgazdasági Múzeumban, hanem a Füvészkertben. Nem kellett kétszer meggondolnom, hogy menjek-e vagy sem, tegnap elindultam megnézni.

Nem csináltam rossz cserét, mert ezen a helyen jobban eloszlottak az emberek, nem kellett mások háta mögül pislognom a kiállított virágokra.

Gondosan sátrakat állítottak fel, mert az orchidea nem kedveli a tűző napot, és így biztosították a megfelelő helyet számukra. Viszont méltányosan a kaktuszok is szerepeltek, nekik nem ártott a nap, a gazdáik meg ellenző alá húzódtak.

Elég meleg volt, ezért minden árnyékos pad iránt nagy volt a kereslet, legalább hárman ültek rajta Javarészt korombeli nők, egy-két, őket kísérő idősebb úr, de elég sok fiatal pár és gyerek is. Persze, miután hétköznap volt, ez nem túl meglepő.

Viszont vásárolni is lehetett, sokan meg is tették. Csöndesen mosolyogtam, mert minden második látogató valamiféle növényt vagy növényeket vitt magával. Gondolom, az elsők kicsit későbbre halasztották, ahogy én is.

Láttam olyan orchideákat, aminek illatuk is volt, minden elképzelhető színben és formában aprócska citromfákat egy sem citromterméssel, mi több, még vaníliát termő orchideát is. Volt egy fura nevű békariasztó, de részint nem akarok békákat riogatni, részint olyan nagy, hogy sehogy sem tudtam volna hazacipelni.

Nem is beszélve a hétköznapibb növényekről. Olyan muskátlikat láttam, aminek furán fodros volt a levele, és a virágai színe is újdonság volt számomra. Volt anyósnyelv, illetve pletyka is, az egyszerűbbeket kedvelők számára.

Ha már ott voltam, persze hogy megnézem a rózsakertet is, érdemes volt. Mellettem egy nő felsóhajtott: Bezzeg ezen nincs levéltetű!

Nem, természetesen egyáltalán nem számítottam arra, hogy kaktusz is lesz! Az, hogy egy hatrekeszes műanyag doboz volt nálam, puszta véletlen. Az is, hogy pont hat csinos, aprócska és többségükben módfelett szúrós, de virágzó kaktuszt vásároltam.

Kifelé menet még egy lángost árusító bódét is láttam, elég sokan vártak rá. Továbbá egy feliratot: találkozunk novemberben. Diszkréten mondtam magam elé: erre elég komoly az esély.