barbárállat Creative Commons License 2021.06.16 0 0 10594

Az alábbi két recept jó megoldás lehet, ha már a könyökünkön jön ki a snassz almapálinka.

 

 

"Almás pite"

 

Ez az ital, a tipikus ízesített moonshine-ra, az én magyar verzióm.

 

1L  45 fokos almapálinka

fél zacskó (10g) szárított golden almaszirom -más fajta alma nem igazán jó, mert savas, fanyar ízeket adhat

6 db fahéjrúd

2db szegfűszeg

1 kocka kandírozott gyömbér (1,5-2cm-es)

4 tasak vaníliás cukor (kb. 2tf% cukor)

 

Először 1-2 hétig ágyasítunk.

Az almaszirmok kiszűrése után, a pálinkát 10 napig hagyjuk állni a fűszereken.

 

 

"Csodabalzsam"

 

Szintén saját fejlesztés. Ezt az italt a fűszeres rumok ihlették. Van egy kis Hubertusos beütése.

 

1L 45fokos almapálinka

3db fahéjrúd

5 db szegfűszeg

5db szegfűbors

1db csillagánizs

1db egész szerecsendió (mozsárban összetörve)

1 marék mazsola

fél kupak mandula aroma vagy 3-4 db mandula

2 kupak vanília aroma vagy 1db vaníliarúd

30 g nádcukor (2tf%)

.

A pálinkát 2 hétig hagyjuk állni a fűszereken.

 

Mejegyzés:

Mindkét italt érdemes ülepíteni, teaszűrőn, majd vattával kitömött kávéfilteren is átszűrni, hogy kristálytiszta legyen.

Fontos, hogy ne használjunk erősebb szeszalapot, mert a fűszerektől így is kissé csípős esz. A csípősségen ha szükséges, lehet még tompítani, további egy-két százalék cukorral. 10% cukorral a csajoknak is kellemes likőr lehet belőle.