hirisov Creative Commons License 1999.11.15 0 0 248
Hi!

Na, most találtam a topicot, ugyhogy csak most tudok hozzászolni. (Heh, egy értelmes mondat mindjárt így az elején :) Nem akarok rögtön off lenni, de hát muszály egy szót szólnom itt Marquez ügyben (nem mintha nagyon rá lenne szorulva a védelmemre, de hát demokrácia van vagy mifene...). A Pátriárka alkonya nagyon jó könyv, egyébként Marquez ezt 'szereti' legjobban saját bevallása szerint. A Száz év magány szerintem (is) nagyon jó, ezt viszont a Mester már nem szereti annyira - érdekes, pedig ez hozta meg számára a világhírnevet és a Nobel díjat. Mégsem büszke rá, sôt...

Aki esetleg nem olvasta, van egy rövid (~160 oldal) körüli könyv, ami Marquez neve alatt jelent meg, és ami egy beszélgetés Vele. Ha jól emlékszem, A Guajava illata, vagy ilyesmi a címe (aaa, asszem inkább az ilyesmi :) Nagyon tanulságos, emberi és irodalmi értelemben egyaránt. Ha nem akarod megvenni, menj el az Irók boltjába, ott kényelmesen le lehet ülni, és egy tea (50 ft, becsületkassza...:) mellett 3 óra alatt ki lehet olvasni. A kutya se fog bántani, és mégis csak 1000 ft a könyv.

No, csak a rend kedvéért, hogy lássátok nem tévedtem el: Vonnegut nagyon tetszik, bár csak pár könyvét olvastam.
Heller: pontosan a többi könyve és a 22-es csapdája miatt többen állítják, hogy utóbbit plagizálta, nem a saját muve/ötlete. Nem tudom, ha tényleg így van, az neki a legrosszabb IMHO.

bye, hirisov