Sinnerman17 Creative Commons License 2021.06.08 -1 1 3748

Egyáltalán nem vitatom Nagy Laci felelősségét, hozzám legközelebb Egri tegnapi VAKSZ-béli megközelítése áll. De lépjünk egyet hátra, és próbáljuk a nagyobb képet nézni. Milyen szakmai modell volna ideális? A szegedi, ahol lényegében minden szakmai döntés Pastoré, kontroll nélkül, vagy jobban néz ki, ha van egy sportigazgatói, a folyamatosságot biztosítani hivatott szakmai kontroll az edző felett, és neki sokkal több figyelme jut az öltözőre? Persze egy pillanatig sem vitatom, hogy Nagy Laci nem gyakorolt elég kontrollt pár játékos szerződtetésénél, és jelenlegi játékosállományunk alapján a szakmai folyamatosság terén sem tűnik úgy, hogy jó munkát végez (bár ezen a téren messze vagyunk attól, hogy nyugtával dicsérjük a napot), illetve David is kevés volt az öltözőhöz, tehát ez utóbbi modell nem működött jól.

Tegyük fel, hogy Laci sem marad. Hogyan nézne ki akkor az átmenet? Ha marad a sportigazgató-edző felállás, akkor nem ártana először egy sportigazgatót szerződtetni. Ki lehetne az, a realitások talaján maradva persze, aki elérhető, akinek van víziója, tekintélye, akinek a nevére kinyílnak az ajtók? Nekem nem jut eszembe ilyen. És ha villámgyorsan találunk is ilyet, utána még mehetünk edzőre vadászni, miközben nyakunkon a következő idény. Vagy van-e olyan szaktekintély szabadon, aki Pastorhoz hasonlóan, egy személyben képes meghatározni egy klub szakmai irányvonalát, a pályán látható karakterét és még kapcsolati hálója is van? Ha van is, szerintem mindenhogyan kapkodás lenne a vége, és olyan emberek fognak behúzott nyakkal kapkodni, akiknek a pozíciója a feltétlen hűségükön, és nem a képességeiken, nyomás alatti teljesítményükön múlik. Semmi jó vége nem lenne ennek a következő idényre vetítve.

Nekem a sportigazgató-tréner felállás jobban tetszik, mert akkor nem egy emberen múlik menny és pokol, rugalmasabb a szerkezet, könnyebb alkatrészeket cserélni. Mert mi lesz Szegeden Pastor finomra hangolt rendszere, és hírneve nélkül? Valószínűleg keresnek egy olyan edzőt, aki ugyanazt az iskolát viszi tovább, így legalább a szakmai folyamatosság megmarad, de valószínűtlen, hogy olyat találjanak aki egy személyben helyettesíteni tudja. Első lépésben szerintem mindenképpen az lenne a jó döntés, ha Laci maradna, és saját maga próbálna úrrá lenni a helyzeten, és próbálná javítani az általa is elkövetett hibákat. Ő sem a saját maga ellensége, és ne feledjük, hogy az utóbbi kilenc évet itt töltötte, organikusan része már a klubunknak akár tetszik, akár nem. Fiatal még ezen a poszton, és nem is dől el egyik napról a másikra, hogy képes vagy-e jól csinálni, tanulni a tévedésekből. Saját hangja, karaktere, tapasztalata, klubkötődése van. Én örülnék neki, ha ez végül neki sikerülne jól, nem valami KÜLFÖLDINEK :D.

Ha a tulajdonosok elveszítették benne a bizalmukat, akkor sincsen értelme most őt leváltani, ráérnek keresni valaki alkalmasabbat, de attól az alkalmasabbtól, akit Csík úr talál, vagy akit a nyakába sóznak - így látatlanul is - óvjon az ég.

Sok indokolatlanul személyeskedő megjegyzés és ocsmány kiszólás utal arra, hogy morálisan egy kupleráj a klub. Bár a mostani esetekről semmit nem tudok, de régi nagy játékosaink viselt dolgairól egy keveset azért igen. Ezek az sportolók egy kisváros sztárjai már több, mint negyven éve. Mindig is keféltek össze-vissza, mindig is ittak, legfeljebb nem nyilvánosan, hanem házibulikon, néha megházasodtak, néha elváltak. Mindig akadtak köztük olyan példás emberek, mint Gulyás Pista, Ugalde, vagy Iváncsik Gergő, de a többség soha nem volt ilyen. Egyik "bezzeg" csapatunk sem. Meggyőződésem, hogy a közösségi média sebessége, és lehetőségei jócskán felnagyítják ezeket a dolgokat, és olyan méltatlan helyzeteket produkálnak, amiben egy Lékai Mátéra gúnynevet akasztanak. Nekem ettől sokkal inkább hányhatnékom van.