kígyószisz Creative Commons License 2021.06.08 -1 0 319

Amúgy sejtem, hol vannak a félreértések.

Van helyi egyfordulós és van miniszterelnök-jelölti kétfordulós előválasztás.  Mintha itt összefolyna a kettő.

Én úgy gondolom, hogy az egyéni választókerületekben nem annyira izgalmas kérdés az előválasztás, kivéve néhány helyet (mint pl. Zuglóban), ott miért ne dönthetnék el a pártok azt, hogy kivel akarnak majd együtt dolgozni a jövendő parlamentben. 

És mivel szűkösek a források, miért ne osztozkodhatnának a reálisabb választási (nem előválasztási, hanem választási) győzelem jegyében.

Ezért alakul ki az, hogy a Jobbik beáll a DK mögé Budapesten sokhelyütt, hiszen a Jobbiknak nincs esélye Budapesten egyetlen körzetet sem megnyerni (gondolom, ez ismert).

Ennek a másik oldala az, hogy a DK is beáll olyan körzetekben a Jobbik mögé vidéken, ahol a Jobbik népszerűbb és ott reálisabb választási győzelmet remélni. 

Nem értem az ezzel kapcsolatos aggályokat. Ezt teljesen normálisnak találom.

Mivel együtt indul az ellenzék, így olyan jelöltek kellenek, akik meg tudják verni a Fidesz jelöltjeit a választáson. 

Én egyébként - ha így marad a felállás nálunk, ahogy - nem is fogok szavazni egyéni előválasztáson, mert nekem amúgy mindegy, hogy melyikük fut be. Jelenleg 2 jelölt van, bármelyik lehet, tőlem. 

És van a miniszterelnök-jelölti előválasztás, na, az már izgalmasabb és valódi előválasztás, ráadásul 3 kifejezetten jobboldali jelölt is indul rajta a 6-ból, ott valóban számít, hogy mi lesz az eredmény.