Zola Creative Commons License 1999.11.12 0 0 70
Szasztok!

Vki mondta, hogy a kozepiskolai erettsegi teljesen gagyi MO-hoz kepest. Ezt alairom, de a felsoooktatas messze USA-ban a legprosperalobb, mindenki szakosodik, egy dologhoz ert igazan. Lehet vitatkozni, hogy ez jo, vagy sem, de a legujabb tudomanyos eredmenyeket USA egyetemek kutatoi (akik nem is mind amerikaiak) fedezik fel.

Mas: mostanaban olvastam egy Jung nevu pszichologustol az amerikai lelekrol, ami szerinte a genius loci-bol alakul ki, mint kovetkezmeny (Lelek es Fold). Szerinte a foldrajzi-eghajlati vszonyok befolyasoljak a nep karakteret. Igy az amerikai kulsoleg neger, belsoleg indian. Belsoleg: hihetetlen akaratero, koncentracios kepesseg, mint az indianoknal, pl. a nincs kerites, az abbol jon, hogy az indianoknal se volt a satortaborban, stb. Vallasilag nem igazan bonyolultak, egzfajta termeszetvallas, inkabb eros kozossegiseg es szabadsagerzes van, mint a vallas alapja, ugyanakkor az egyennek nagy kultusza van, a hosies cselekves, mint teljesitmeny, mint buszkeseg, hogy meg tudtam csinalni. Tiszta indianok. Kulsoleg pedig laza, Travoltas jaras, bar ez inkabb a vicc kategoriajaba tartozik. Zenejuk is neger behatas, oromzene, egyutt enekles, happy smiling. Szerintem aranyosak.

Udv!
Zola