Mohos Pál Creative Commons License 1999.11.12 0 0 8
Szerintem az IQ részben öröklött, részben tanult dolog.
Az IQ mindenképpen egy szubjektív definíció lehet csak. Én nem csak problémamegoldó képességet, hanem alkalmazkodó képességet is értek alatta.
Beletartozik az IQ-ba, hogy milyen céllal oldom meg a problémát és, hogy milyen céllal alkalmazkodom.
Például feladatom, hogy kerüljem el a fájdalmat. A triviális megoldás az öngyilkosság. Más feladat, legyek gazdag. Megoldás vegyem el a másét.
A problémákat megoldottuk a fenti példákban, de mégsem intelligensen a közfelfogás szerint. A pénzszerzésnek vannak a közösség számára is hasznos formái.

Tehát itt a faj, s a közösség érdeke is számít.
Valahogy az IQ mérésnél a közösség és az egyén érdekeinek összhangja, illetve a szélsőséges önzés, a közösségre káros megoldási módoknak is benne kellene lenni.
Röviden, hogy milyen célok vezérlik az egyént.

Jelenleg az IQ szerintem a gyors felismerést, s az erre történő rövid és hosszú távú érdekeinket szolgáló választ jelent. Olyan választ, mely felhasználja az eddigi ismereteket is.

Egyetértek, hogy beletartozik az IQ-ba a
1. logikai, racionális
2. téri
3. nyelvi (verbális)
4. zenei
5. mozgásos (testi, kinesztetikus)
6. interperszonális (személyközi)
7. intraperszonális (személyen belüli).

viselkedésünk. Alkalmazkodó képesség a legrövidebb út megtalálása, egy csomó kibogozása, gondolataink érthető, s másokat is tovább gondolkodtató átadása. Ide a testbeszéd, és a lelki sugárzó képesség is beletartozik. Alkalmazkodó képesség a belső harmóniánk megteremtése, a megfelelő baráti kör kialakítása.

No, ha van valakinek kedve ezekről dumcsizni, hát rajta!