Erdekes felfedezes volt szamomra, hogy itt kulfoldinek lenni egesz mas, mint Europaban. Teljesen hozza vannak szokva, hogy rengeteg nacio el egymas mellett igy abszolut nem feltuno, hogy valaki akcentussal beszel. Nehez ket egyforma akcentussal beszelo embert talalni, pedig Cleveland nem egy tul nagy varos helyi parameterekben. A hazi neni akinel lakom a ferjet szokta ugratni idonkent, hogy hogy ejt ki szavakat, ill. forditva. Az elmult 3 honapban sok kiejteshez mar hozzaszoktam, de az afro-amerikai teljesen remenytelen szamomra. Amerikai diaktarsak megnyugtattak, hogy ok sokszor nekik is gondot okoz. Elelmiszer uzletekben, buszon mar kiserletet sem teszek barmit megkerdezni.
Ami a rendet, szabalyozottsagot illeti, a nemetek is elbujhatnak az amerikaiak mellett. Ejjel tilos a lakoovezetekben az utcan parkolni; par napja egy parkoloban a gyepnek hattal parkoltam es egy ora mulva egy sarga ragasztocetlit talaltam a szelvedon, amin az allt, hogy ez az auto elszallitando. Mint megtudtam,ennek oka az, hogy a kipufogo a fu fele nezett. A parkolasi tilalmat teljesen komolyan veszik, biztosra veheted, hogy nem uszod meg a buntetest, ha sporolni akarsz a parkolo dijjal, vagy egyszeruen a parkolni tilos tabla utan allsz meg.
Mindenki apolja a haza kornyeket, szemetet sehol sem latni. Keritesek nincsenek a hazak elott, kozott, csak egybefuggo gyonyoru gyep, amit az auto felhajtok szakitanak meg. Megerkezesemkor teljesen odavoltam milyen szepek a lakonegyedek. Az utcakon elvezet vegigsetalni, rengeteg a fa, a zold terulet es reengeteg jopofa mokus szaladgal a hazak kozott. Az utcakon ugyanakkor alig lehet emberekkel talalkozni, tobbnyire azt latni, hogy valaki behajt, vagy kihajt a haz mogotti garazsabol.
A kutyasetaltatoknak nem kell kulon mondani, hogy mi a dolguk, mindenki feltakarit a kutyaja utan.
Van mit tanulni, persze csak szelektaltan.