Falusi1 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 1515

Nem csak a dugóméretek, hanem  borospalackok szájának méretei (átmérő) sem azonosak, de kézi dugózóval általában nem jelent nagy nehézséget a "teljesen hétköznapi" dugózás.

A dugók közt jelentős minőségbeli - és árbeli- különbségek vannak.

Az agglomerált dugó 1, legfeljebb 2 évig alkalmas a palack zárására, utána átengedheti a bort. Kezdetben kis tételben én is használtam ezt a fajtát, de már minőségibbet használok, ettől meg, hosszú évek óta először, találtam dugóízű palackot. Persze nem kifejezetten valamely fajta dugótól alakul ki a dugóíz, mert ez általában gombafertőzés miatt van, de bővebb irodalma van a neten, ha érdekel.

Amíg agglomeráltat használtam, azt borkő- vagy citromsav és kén vizes oldatában fertőtlenítettem, amivel a palackot is. A mostanit viszont -pl.kétlapkás- nem szabad semmilyen folyadékkal érintkeztetni.

Egyébként a házi palackozásnak is kiterjedt irodalma van a neten, ott is informálódhatsz.

Jó szórakozást és munkát!

Előzmény: Réti-pipi-tér (1513)