"Szerintetek Terunofuji-nak érdemes Yokozuna rangra áhitoznia ? Ha elérné nem arra lenne
legnagyobb esélye, hogy úgy járjon mint Kisenosato ? Persze ugyanez a kérdés most
Takakeisho esetében is felmerül."
Csak a saját véleményem :
1./ Létezik - e, létezhet - e olyan Rikishi, akinek ne ez lenn élete értelme, célja, ha egyszer már ennek legalábbis a puszta, egyelőre még elvi lehetősége megadatott a számára ? Szerintem ez költői kérdés. 29 éves, egész eddigi életének, sport-karrierjének ez lehetne a betetőzése. Szerintem - annak alapján - függvényében, amit a két utolsó tornán mutatott - totálisnak látszik az eltökéltsége, elkötelezettsége - ebben a kérdésben. Ozeki - elvileg sokakból lehet, Yokozuna azonban csak töredéknyi. A kapujában áll.
Ráadásul hihetetlen handicap - al terhes utat járt be, amíg a Sandamme fenekéről vissza-kapaszkodott.
Azután nézd meg, hogy az akkor szerzett sérülései és az azt követő hosszas kezelések milyen nyomokat hagytak rajta. Nem lenne benne kellő elszántság a továbblépéshez, ha ilyen - agyonbandázsolt, és tele-ragasztott térdekkel megállna éppen most, feladná ? Szerintem számára a Yokozuna cím - rang elérése, megszerzése még sokkal nagyobb elkötelezettség, mint akár Harumafuji, vagy Kakuryu esetében volt, akiket nem terhelt ilyen peches versenyzői múlt, mint éppen az övét.
2./ Takakeisho még "csak" 24 éves. Számára egyelőre "csak" presztizs kérdésnek tűnik ez a harc, mert
itt az a lényeg, hogy végre - valahára legyen japán Yokozuna. Persze nyilvánvalónak tűnik, hogy ez is
éppen ott senkinek sem lényegtelen kérdés. De neki van még épp elég ideje-lehetősége. És ráadásul
a most látható japán vetélytársak (Asanoyama és Shodai) - egyelőre) nem mutatnak olyan jegyeket -
jeleket, hogy e tekintetben egyelőre komolyabban számolni kéne velük. Tehát a késztetés - egyelőre -
még korántsem akkora, mint a mongol esetében. De persze - szerintem - ez nem zár ki semmit, mint
ahogy arra sem garancia, hogy valaha eléri - megszerzi a Yokozuna címet - rangot. Ráadásula a fizikai
adottságai sem olyan kedvezőek ebből a szempontból, mint a mongolé - már, ami a testfelépítést illeti.