én nem tudnám szakma szerint megmondani ki lehessen politikus. a politikusság nem egy szakma. szerintem a moralitás úgy működik, hogy ha ténylegesen morális az illető - amivel vele jár, hogy értelmesebb jóval az átlagnál, jobb rálátása van dolgokra - akkor ért a politikához, ha nem morális, akkor meg nem ért. ezért akárki akármilyen szakmával lehet politikus, ha egyébként jó morállal rendelkezik. a morált a politikában nem lehet megkerülni.
és szerintem mivel a gyakorlatban nem a moralitás a kritérium ahhoz, hogy valaki irányíthasson, hanem valami "szakma", de leginkább kapcsolat, pénz stb, ezért jönnek mennek a politikusok, nagyjából attól függően, hogy mikor lincselik meg őket (vagy a nép, vagy más politikusok/befolyásos emberek)
nyilván összetett a dolog, és még a morális politikus működésének eredményessége is nagyban függ attól, hogy a nép mennyire tudja megérteni tetteinek értékét. én a nyitott, átlátható politika híve vagyok, és azt gondolom az igazságnak, és őszinte problémafeltárásnak hatalmas ereje van. és nem azért, mert az pátosszal teli, hanem azért, mert mindenki kerüli a problémákat, és hogy önmagának ártson. ezért érdekelhet mindenkit komolyan, hogy hol van a kutya elásva.
ugyanakkor sajna meg kell jegyezni, hogy tökéletesen morális ember soha nem fog politizálni, mivel a közeg ezt nem (vagy szinte soha nem) teszi lehetővé. a politikus mindig korrupt, ahogy az üzletemberek is.
szóval akkor lehet az a kérdés, hogy milyen moráltalanságot ne engedjünk már meg... lehet mégis szakmához kéne kötni? vagy megreformálni a politológus képzést. hát nem is tudom. talán ez lenne a legjobb.