nemkelltabu Creative Commons License 2021.05.25 -1 0 55

Megmondom őszintén, a kereszténységen kívüli más vallásokat nem igazán ismerem.

A kereszténység tanításairól azt írod, "ömlesztve van benne minden", valamint hogy részét képezik hamisítások is.

Első megállapításoddal feltétlenül egyetértek, már csak az Ó-, ill. Újszövetség összeömlesztése is ilyen, számomra meglehetősen kétes értékű folyamat. És itt emeljük ki máris, hogy az Ószövetség, bizony, teli van diktatórikus, sőt, helyenként zsarnoki elemekkel!

Már itt, ezen a fórumon is olvastam különféle kísérleteket ezen ellentmondás feloldására. Kezdve onnét, hogy két különböző istenképhez tartozó vallás erőltetett egybeolvasztási kísérletéről van szó, folytatván azzal a másik magyarázattal, amely szerint maga az emberiség megy keresztül az idők folyamán a valós istenség egyre közelebbi megismerésén, és ez által "tökéletesedik" az istenkép.

Sokan jönnek az állítólagos hamisításokkal is. Én úgy vélekszem, a bibliai Jézus által közvetített szellemiség eléggé karakteres ahhoz, hogy el lehessen dönteni, mely tanítások vannak összhangban vele, ill. melyek nem. Én -saját fejem után- nem ütköztem ilyen ellentmondásokba, de azt látom szintén itt a fórumon, hogy egyes irányzatok pl. szembe igyekeznek fordítani Jézust Pállal.

Na már most, szerintem, általános Biblia értelmezési kísérletekbe itt ne menjünk bele (vannak erre megfelelő topicok), hanem maradjunk csak az esetleges diktatórikus, netán zsarnoki vonatkozásoknál! Vajon vannak-e ilyenek csakugyan a keresztény tanítások között, ha igen, melyek azok, és hogyan kell ezeket érteni, mondjuk Jézus "szemüvegén" keresztül..?

Előzmény: Törölt nick (54)