dave_dömper Creative Commons License 2021.05.24 0 0 6254

Én valahogy sokkal prózaibb, földhözragadtabb lelkületű vagyok annál, hogy - miután végigolvastam a

teljes nacionálét - megértsem, hogy milyen peremfeltételekkel lenne kinevezhető az eddig történteket követően akár a mongol (Terunofuji), akár a japán (Takakeisho) kandidátus, így, a Nagoya alkalmával bekövetkez(het)ő események alapján. Azaz : megpróbálok visszaemlékezni egyes gyakorlati példákra, amelyek a nem túl távoli, vagy éppen az egészen közeli múltban fordultak elő.

Így esett meg éppen Takakeisho-val, amikor először került olyan helyzetbe , hogy akár meg is kaphatta

volna az Ozeki rangot (2018. AKI-Kyushu és 2019. Hatsu - t követően), összesen 33 győzelemre, hogy a Szövetség úgy foglalt állást, hogy - ha jól emlékszem - egy legfőbb illetékes ilyesmit talált nyilatkozni,

hogy :"varjunk talán még egy tornát, hogy mi történik, aztán meglátjuk"- és így is történt, a következő alkalommal (2019. Haru-t követően) Takakeisho-t, 22 évesen elő is léptették Ozeki-vé. Szóval van ilyen szubjektív, emberi tényező is, ami közrejátszhat. És ha ez így van, akkor nem biztos, hogy kizárólag a

száraz számok, tények játszanak szerepet. Nem ez (mármint a promóció feletti pozitív, vagy negatív

döntés, az egyetlen, ahol ebben a sportágban is tapasztalható ez). Hakuho például még alig töltötte

be a 21. évét, amikor (2006. Natsu és Nagoya idején  1 x 13 - 2 Jun Yusho + 1 x x 14 - 1 Yusho - ra se

kapta meg a Yokozuna - rangot. Miért nem ? Ugyanezt Kisenosato számára 2016. Kyushu 12 - 3 / Jun

Yusho + 2017. Hatsu 14 - 1 / Yusho - ra simám megítélte a Szövetség. Viszont, például Takanohana számára 1993. Natsu  14 - 1 / Yusho, valamint 2 x 1993.  Nagoya 12 - 2 és Aki 12 - 3 2 x Jun Jusho-t követően, nem ítélték meg. Miért is ? Ennyit tenne a szubjektív - emberi tényező a döntésben ? Igen,

ennyit tesz.