Peretta, Babits
Nekem ez a két fajta vált be a legjobban.
Peretta viszonylag lassan növekszik, látványos nagy gyümölcse van főleg a nyári első termés. Hajlamos a gyökérhajtásokra, amit rendszeresen nyesegetni kell, ha fának neveled.
A Babits erőteljesen növekszik, Perettánál kicsit kisebb a termése.
Mindkettő nagyon finom, lekvárnak és friss fogyasztásra ideálisak, viszonylag jól tűrik a tárolást (már a többi fügefajtához képest).
A hangyákat távol kell tartani a fától célszerűen még a törzsön, mert belerágnak a gyümölcsbe és akkor jönnek a rovarok.
Viszonylag jó fagytűrők, évente 2-3 alkalommal is teremnek, zárt kehelynyílásúak. Utóbbi azért fontos, mert a nyitottak gyorsan romlanak, megy rá a mustlica, darázs, légy.
Telepítési helyük közel van Érdhez.