Kalman-92 Creative Commons License 2021.05.23 0 0 27118

Üdvözletem nemrég lepalackoztam az első dekokcios sörömet, így megosztanám tapasztalataimat, (végül is ez volna a fórum oldalak egyik fő funkciója). Egy teljesen "natur" sima pale ale t készítettem egyfajta kontroll

sör gyanánt. Csak pale ale malátát használtam. Annak ellenére ,hogy szinte amit lehet sikerült elbaszarintanom így elsőre eddig meglepően jó a az eredmény. Annak ellenére ,hogy semmilen különleges egzotikus, flancos pörkölt illetve kristálymaláta nincs benn az íze mégis hogy is fogalmazzak igen széles skálán mozog. A módszerrel való plussz munkát amiről több fórumozó is írt én kimondottan élveztem. Az első dolog amit későbbiekben kissé korrigálnom kell az a víz szükséglet. Amikor az ember kiveszi az egyharmadát a cefrének és elkezdi főzni párolog a víz belőle ((hmmm ki gondolta volna :D)) A második már kissé komplikáltabb probléma. Oké vegyük ki a cefre sűrűjének egyharmadát, igen ám de honét tudjuk mennyi az egyharmad. Ha mérleggel mérem akkor ugye a gond hogy a maláta magába szívja a vizet máslás utáni szárazra csöpögött malátának tömege úgy kb 40% al minimum több valószínűleg a későbbiekben ez alapján fogom kimérni, mivel a teljes cefréből ha elkezd merni az ember hiába lesz kevesebb maláta benn nem látni számottevő különbséget mert a szemek közti víz kitölti az üres helyet ami csak kis mértékben változik.

Mivel a cefre melegentartásához elektromos leves melegen tartót használtam szerencsére a rossz mennyiség megfőzéséből adódó nem a megfelelő hőmérsékletre felmelegedő teljes cefre problémáját tudtam úgy kompenzálni hogy az eszközön a fűtést tökig csavartam.

Számomra érdekes volt hogy menyire sötét lett. Azt persze tudtam ,hogy a módszerrel sötét sört kapunk de félbarnára nem számítottam.

Egyenlőre ennyi volna az élménybeszámoló ,legközelebb is a most tanultak alapján szintén egy kontroll sört fogok készíteni kíváncsi leszek hogy miként fog változni a végeredmény.

Tanácsokat ,észrevételeket szívesen várom a témában .