akkor én is elmondanám a véleményemet erről a hajhúzós esetről. amóta követem ezt sportot, láttam már pár ilyen esetet, Terunofuji eseténél kevésbé gyanús mozdulatra is ítéltek már hajhúzást és ennél egyértelműbb esetekben meg nem.
az tévedés, hogy a gyoji láthatta a legjobban az esetet, itt pont olyan pozícióban volt, ahol a lehető legnagyobb takarásban volt.
másfelől, mono-ii esetén mindig van videózás, a shimpanok fülére mondják ilyenkor, hogy a videószobában ülő shimpan hogy látta az esetet, és ezt is beleveszik a döntésükbe.
a döntés ilyenkor nem úgy születik, hogy a bírók ilyenkor szavazással döntik el ki győzött és abban a gyoji szavazata is számít. eleve mono-ii akkor van, a shimpanok közül bármelyik jelzi, hogy vagy nem ért egyet az ítélettel, vagy pedig szeretné videobíróval is ellenőriztetni. az összes faktor megvitatása után a vezető shimpan hozza meg a végleges döntést, hogy áll-e a gyoji döntése, vagy nem, illetve legyen inkább torinaoshi.
a gyojinak ebben a folyamatban nincs szerepe.
továbbá, ha most Terunofuji nyer, akkor egészen biztos, hogy nem lesz yokozuna júliusban, mert a yokozuna cím eléréséhez ozeki pozícióból megszerzett, két egymást követő yusho kell. Terunofuji a szabályok szerint akkor lehet leghamarabb szeptemberben yokozuna, ha Nagoyában is nyer (feltételezve, hogy a májusit is megnyeri, ami elég biztosan látszik)