Azt hiszem, hogy a probléma lényegét az utolsó mondatodban foglaltad össze - tömören. Nekem az a gyanúm, hogy nem a mongol alkotott itt valami eszméletlen nagyot (bár nem megvetendő teljesítmény
az az expressz-gyorsaság, ahogy a Sandamme legalsó bugyrából, szűk két és egy-negyed év 12 Basho tornája alatt visszatért az Ozeki - rangba). Persze benne van alaposan az ő elszántsága és a bizonyítási kényszere, hogy 27-29 évesen még volt / van benne annyi motiváció, hogy végig tudta járni ezt az utat.
Mindazonáltal, amit itt és most leírunk róla, az csakis a "szükséges feltétele" volt ennek a (nem is igen
tudom elképzelni, hogy a jelenkorban volt - e erre már korábbi példája) történetnek. Mindezzel együtt, sajnálatosan volt / van ennek egy un. "elegendő feltétele" is. Ez pediglen az, hogy mindkét "üzemelő" Yokozuna felettébb hiányosan látogatta ennek a két és negyed évnek a tormáit és emellett ugyanezen időszakban az Ozeki-k se igazán álltak és állnak azon a magaslaton, ahol joggal elvárható lenne. És ez abszolút igaz napjainkban is, amikor hol az egyik, hol a másik alkot valami olyan rapszodikusat, hogy
szinte felváltva hozzák tornáról - tornára a kado ban státuszba kerüléshez szükséges makekoshi-szintű eredményeket. És még a kachi koshi-jaik is, sok esetben alig-alig ütik meg az "Ozeki-hez méltó" szintet.
Éppen ebben a legutolsó időszakban vált divattá, hogy Maegashirák vitték el a Császári Kupa-t (erről is
volt már szó korábban ezen a Fórumon). Én leginkább abban bízom, hogy, ha nem is a többi, jelenlegi
Ozeki alkot majd valami méltóbb szintnek megfelelőt, de a fiatalok között talán akadnak majd olyanok
(itt mindenek - előtt Daieisho-ra, Wakatakage-re, Hoshoryu-ra és még talán továbbiakra is gondolnék),
akik közül kikerülhet egy - két (ha nem is Hakuho - léptékű, mert belőle - szerintem - azért száz évente
jó, ha egyetlenegy terem a bokorban), de legalábbis valamely technikai tudás és küzdőkészség terén is
üdítő újdonsággal előlépő, kiemelkedő Rikishi. Jót tenne a sumo - sportnak, annyi bizonyos. Addig meg
lehet, hogy éppen Terunofuji-nak kellene valami módon betöltenie ezt a Hakuho távozásával beálló űrt.