Kedves virge3d (kivancsi vagyok honnan ered a nickvalasztasod),
Szerintem egy gyerek is meg tudja különböztetni a rajzfilmeket a valóságtól.
Meg akkor is, ha ez igaz, a problema amit leirtam jelen van, hiszen meg akkor is, ha a gyerek tudja, hogy a rajzfilm maga nem a valosag, nem biztos hogy tudja, hogy a rajzfilmben abrazolt esemenyek (es azok kimenetele) nem valosagosak. Ez az egyik.
A masik meg az, hogy nehez lemerni, hogy igazan mit is tud a gyerek es milyen szinten. Ismerek egy 6 eves kisfiut, aki rendkivul ertelmes. 6 eves koraban folyekonyan olvas, tud osszeadni, kivonni, szorozni, meg osztani is, ismeri a Naprendszer bolygoit, tudja a kulonbseget az egen lathato "csillagok" es bolygok kozott, es sok minden masban ennek a szintjen nyilvanul meg. Na most.....egyik nap TV-t nezunk, Star-Trek egy regebbi epizodjat.
Es a gyerek kerdezi:"...ezek most hol vannak....". Nem ertem a kerdest, visszakerdezek, hogy mit ert ezalatt. Magyarazza, hogy ugy ertette, hogy "ez most hol tortenik?". Mondom hogy sehol, ez egy film. Tovabb kerdez:"akkor ez hol tortent?". Mondom, hogy sehol, mert ez nem egy igaz tortenet. Tovabb kerdez:"akkor hogy lehet, hogy most megis latjuk oket. Nekem leesik a tantusz es rajovok, hogy nincs tisztaban azzal, hogy ez egy kepzeletbeli valami, es szineszek jatszottak el. Elmagyarazom, es kiderul hogy igazam volt, tenyleg nem tudta, hogy mi is az hogy "szinesz", mi is az, hogy egy kepzeletbeli tortenetet meg lehet filmnek csinalni.
Tehat egyaltalan nem automatikus az, hogy egy gyerek mindezzel tisztaban legyen. Mi felnottek feltetelezzuk, mert nekunk annyira termeszetes. Sok esetben hibasan feltetelezzuk.
Egyebkent ez a kissrac tovabb eroskodott:"..de akkor is VALAHOL ennek igy meg kellett tortennie ahhoz, hogy felvegyek filmre....(amikor mar megertette az alapkoncepciot). Akkor kellett megmagyarazni a filmstudio fogalmat, Hollywood-ot, stb.
Ez egy atlagnal kimondottan ertelmesebb gyerek, es MEGSEM tudta a valosag es kepzeletbeli elkulonitest vegrehajtani. Tehat nagyon kell vigyazni, hogy mit is hiszunk a gyerekekrol.
Eppen ezert, majdnem garantaltan egy 3-4 eves NEM kepes egy rajzfilmben latottakrol azt tudatosan tudni, hogy ami ott tortenik, az nem lehet igaz. Es mire egy ket ev plusz eltelik, az abszurd marhasagok beivodhatnak a tudataba (mondjuk ha valakit lelonek, az tenyleg csak piszkos lesz, megrazza magat es megy tovabb), de meg nem er el addig a szintig, ahol teljesen megerti, hogy ez abszurd fantazia szulemenye es semmi koze a realitashoz. Es az lehet, hogy csak a korai tizeneves szinten tortenik meg. Kozben van egy idointervallum, ahol nagyonis konnyen gondolhatja, hogy az amit korabban latott a TV-ben, tenyleg a valosaggal azonos.
Gabor