A Sporttárs Creative Commons License 2021.04.30 -4 2 96995

Nehéz úgy értékelni a szezont, hogy nemhogy meccs, edzés is alig volt, amikor teljes volt a keret. Tökmindegy, ki mennyire tekinti ezt magyarázkodásnak, szerintem belátható, hogy a játék bizonyos hiányosságai ezzel vannak összefüggésben. Persze nem mindegyik. De még a keret ereje és a tőle elvárható eredmény is hogyan lehet hivatkozási alap, ha valójában az erősségeknek tekintett játékosok közül többen hosszú időn át nem voltak bevethetők?

Centerben az Ahmad, Csorvási, Omenaka trió egyáltalán nem rossz, kár, hogy gyakorlatilag soha nem lehettek egyszerre bevethetők: Csori mint egy kabaréban, betegség után alig épült fel, torkon vágták edzésen, megint kiesett, egész szezonban a legvégén volt talán teljes értékű. Ahmadot, ha bárki megmondta volna, hogy a sérülése után már nem lesz bevethető, lehetett volna cserélni, csak éppen nem ezt mondta az orvosi stáb. Turner éppen Oroszlányban kapott olyan rúgást a combjára, hogy utána egyrészt kidőlt, másrészt már nem nyerte vissza a sebességét, teljesen haszontalanná vált. De az ő lecserélése a hierarchiát is megbontotta, ez persze már játékosfelelősség is.

Markovics szintén szinte egész szezonban csak kereste önmagát, ráadásul az ő posztján a nagy kérdés, hogy nem jobb-e Lukács Norbit elkezdeni favorizálni. (Alighanem de, a jövő miatt is.)

A végére aztán Curry is előbb egy betegség miatt került infúzióra, de így még játszott, a Debrecen ellen megsérült. Még Davis is úgy játszott az egyik meccsen, hogy alig bírt futni, mert megcsípte egy rovar (ez már tényleg a vicc kategória). A keret összességében, ha csak egy-két sérülés van, simán teljesíthette volna a négy közé kerülést, hiszen láttuk, melyik a jobb csapat, amikor a Debrecen ellen teljes kerettel álltunk ki (és alighanem a pályaelőny is meg lehetett volna előtte).

Ezzel együtt nyilván az edző is hibázott és sokszor nem volt meggyőző a játék. A végén tartalékos csapattal így is megvolt a sansz egy bravúros győzelemre az ötödik meccsen, bár ha az sikerült volna, utána meg kikapunk a Szolnoktól, ugyanúgy lennének elégedetlen hangok. Nekem az első két, Debrecen elleni meccs mutatta meg, hogy minden hullámvölgy ellenére egy teljes kerettel ez azért messze nem az a töketlen és szánalmasan reménytelen csapat volt, mint a Ramirez-érában vagy az izraeli coach alatt a rájátszásért izguló.

Hogy mi lesz tovább, majd kiderül. Akik Fofó távozása esetén pezsgőt bontanának, biztos tudnak öt-hat alkalmasabb és BIZTOSAN a négy közé jutó, sőt bajnoki címet szerző edzőt, még úgy is, hogy senkinek fingja se lehet, milyen keret lesz jövőre. Én bevallom, nem tudok. Ahhoz képest, hogy az utóbbi két évtized legnagyobb égése, a rájátszásról lemaradás után a spanyol mester maradhatott, nem is értem, milyen alapon váltanánk most. (Persze annak voltak érdekes lobbi okai is, alighanem.)

A fiatalok kapcsán leírtakkal egyetértek. Ha Norbi egyre több időt fog pályán tölteni, magabiztosabb is lesz, őt egyértelműen játszatni kell.