Lehet, hogy most nem leszek népszerű, de szerintem a tegnapi meccs végi jelenet elment. Nem volt teljesen szabályos, de valljuk be, iszonyatosan kiakadtunk volna, ha fordítva megkapják a 3 dobást. Nem is ezen múlt. Megérdemelték, bár szerintem mi jobban megérdemeltük volna az 5 meccs alapján, illetve a sérültek miatt. Viszont pont ezért van a DEACnak több keresnivalója az Olaj ellen.
Sajnos a 2 sérült miatt felerősödtek az eleve is jelenlévő szerkezeti gondjaink. Hiába volt 2 pici, nem véletlen volt Currynél sokat a labda egész szezonban.. Egyébként tegnap Davis és Voja elképesztő klasszis volt, és igazából ebben most ennyi volt. Voja hatalmas erőssége lesz a csapatunknak még 2 évig legalább. Vérprofi, a legjobb pillanatokban villant tegnap is, sajnos pont a legfontosabb (és talán legegyszerűbb) dobást sikerült kihagynia, de nem hibáztatom, hatalmasat játszott tegnap. A legemlékezetesebb pillanat a sok csoda dobás ellenére a labdaszerzés 4 faulttal Drenovac ellen!
Emellett sikerült teljes mértékben elkerülni a fejlődést az elzárások terén. Báne alatt sem tudtunk elzárni, Keller Ákost rengeteget ekéztem, erre tessék, Okorn megtanította elzárni fél szezon alatt. Nem maradunk ott addig sohasem, ameddig a védő kenődik. Hogy ennek mi az oka, nem tudom. Lehet, hogy valami fehérvári betegség, amit a csarnok falai között egy idő után mindenki elkap? Egész egyszerűen nincsenek még labdás elzárásaink sem, csak olyan tessék-lássék módon. Ha még is van, akkor meg kapunk érte egy támadót (lásd, tegnap Davis egyetlen elzárása, amire támadót kaptunk). Labda nélküli elzárásól pedig mintha nem is hallottunk volna. Pedig olyan szép mozgásokat lehet begyakorolni pár labda nélküli zárással, amikből kb. fixen dobóhelyzetet lehet csinálni, ha nem megy a streetball-játék. Legalább 1-2 figurát jó lett volna látni, mert nekem az nem figura, hogy Davis a körtében felveszi a pozíciót, a többiek elhúzódnak a másik felére, és megkapja magasan a bejátszást.
Az idei csapatunk egyébként szerintem egy kicsit lyukas lett, túltöltött mezőnyposztokon, ahol inkább szám volt, mint minőség, és kicsit lyukas centerben.. Bár Csori a playoffra teljes mértékben rám cáfolt, szerintem nagyon jól játszott, megbízható volt és még védekezésben is elég kemény volt. Hiányzott Voja mellől egy megbízható, rutinosabb magyar egyébként, Lukától (tudom, sérült volt sokáig) ennél sokkal több kell. Neki a bench unit vezérének kell lennie, rendszeresen kell csinálnia azt, amiben a legjobb, azaz menjen be az alapvonalon, és büntesse meg a lusta védőket! Csináljon helyet, és használja ki a testi erejét, legyenek off-ball zárásaink!
A fiatalok: Balsay nagyon tehetséges, Norbi meg reményeim szerint közel 20 percet fog átlagolni a következő szezonban. Talán inkább felülről. Mellettük a Takik és Sodiq kevés lehetőséget kapott, remélem, azért nem engedjük el még az ő kezüket, hátha lehet belőlük valaki :)
Légió: David, Davis, és, ha lehet kérni, még 2 Davis, meg egy center :) Régen volt ennyire jó 2-way játékosunk, ráadásul 2-4 kitűnő, festékben pedig jónak számító védőmunkára képes. Elöl néha kicsit könnyelmű, túl laza, de összességében ő egy nagyon jó kis játékos.
Curry nekem kicsit csalódás volt, remélem a lehető legkevésbé súlyos a sérülése, jobbulást neki! Úgy emlékeztem rá Szhelyről, mint egy kifejezetten okos légiós, erre a legszeleburdibb, agyát - amikor csak lehet - nélkülöző játékos lett nálunk. Hány végjáték ment el rajta...
Turnert talán már elfelejtettük.. Hát ő valóban csalódás volt, egy borzasztó ügyes, jól passzoló játékos, aki nem találta meg a helyét a csapatban (azért felmerül az edző szerepe ebben...). Borzasztó dobóforma, ami az önbizalom hanyatlásával egyre csak romlott, és méreteiből adódóan teljes veszélytelenség lett a vége. Így meg gyakorlatilag még irányítani sem tudott, hiszen a palánk alatt betakarták, kint pedig lehúzódtak róla. Jó döntés volt szerintem elköszönni tőle, sok sikert! Kompatibilisebb edzővel lesznek neki még szép szezonjai.
Hearstnek egy extra meccse volt (a második fehérvári), tegnap gyakorlatilag a szezon leggyatrább légiósteljesítményét tette le a parkettre. Hiába dobott viszonylag kiegyensúlyozottan, amióta itt volt, túlságosan streaky.. Egész jó védő volt, talán egy kicsit kreatívabb lehetett volna elöl.
Gillon pedig, hát az a helyzet, hogy nem rossz játékos, elég ügyes labdával.. De ahogy dob.. Hát felugrik, előre, majd elkezd süllyedni, és valahol 15 centire a földtől elengedi. Ezt vajon hol tanulta? Ez valami botrány!!! Nem csoda, hogy róla is le lehetett húzódni..
Ahmad pedig sajnos hangulatember. Kifejezetten képzett, jó kezű, atletikus játékos. Kicsit alulméretezett, de erre szoktuk azt mondani, hogy, ha magasabb lenne 5-7 centivel, nem tudtuk volna leigazolni. Fájó volt, hogy kiesett, a playoffban akart is, és jó is volt. Egész szezonban voltak sérülései. Mivel nem volt lehetőség edzést nézni - több okból sem :) - nem tudok véleményt formálni az edzésmunkájáról, de nála sajnálatos módon látok esélyt arra, hogy az ellazsált nyújtások, stb. eredményezték a sok apróbb sérülést a szezon során.. Egyébként ő jó játékos, kicsit komolyodnia kell, szép európai karrier áll előtte.
Bocs, hosszú lett. Ez a szezon igazából kb. ennyit érdemelt. Tanulságként még annyi, hogy Voja és Norbi nagy érték. Vigyázzunk rájuk, és becsüljük meg őket.