Tomo75 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 18883

Én csak kiskertben foglalkozom novényvédelemmel, 4000 négyzetméteren vannak fáim, bogyósaim, zöldségeim.

A zöldségek csak bio szerrel vannak kezelve, erősítve(csalánlé, pitypanglé, ha szükséges akkor réz, káliszappan).

Szeretnék minél kevesebb kemikáliát használni, folyamatosan térek át olyan szerekre, amit biogazdaságban is engedélyeznek. Idén már az összes bogyós gyümölcs is csak bio szerekkel lesz védve.

Barackfáknál még használok Chorust, Score-t és Mospilánt, ha szükséges.

Idén márciusban Vegesol-t használtam lemosó permetezésre.

Virágzásban egyszer Chorust használtam.

A héten tervezek egy Score kezelést, de előtte még átnézem a fákat, ha nem találok több fán tafrinára utaló leveleket, akkor nem fújom. Nekem döntő többségben Cresthaven és Suncrest fáim vannak, ezeken kevésbé jelentkezik a tafrina, ezt figyeltem meg, összehasonlítva más barackokkal.

Mospilánt akkor használok, mikor a gyümölcs már nőni kezd(júliusban, ekkor van a moly második nemzetség kialakulása is, ha jól tudom, ezek támadják a gyümölcsöket), de még zöld. Ezt a kezelést idén megpróbálom kihagyni pár fán (nekem 30 barackfám van), meglátom, milyenek lesznek ezeken a fákon a gyümölcsök.

Ősszel tervezek egy lemosó permetezést.

A fákra ragasztok hangya elleni övet, így nem jellemző a tetű terjedése. Idén kipróbálom azt a kenhető bio szert, ami hangyák és hernyók ellen van, azt mondják kitart egész évben. Sajnos a ragasztott szalagokat cserélni kell legalább egyszer a fákon.

Jó kertészkedést!

Előzmény: lukacs89 (18876)