Pont most írtam le lentebb, hogy úgy betegedtem meg, hogy nem volt szükségem még a most divatos telefonos távgyógyításra sem. Azaz én 0%-ban terheltem az egészségügyet.
Ez nem csak az én privilégiumom, hanem az emberek túlnyomó többsége is így esik át a betegségen. A hivatalos adatok szerint a világ népességének 2% betegedett le Covidban és azoknak az elenyésző része szorult korházi kezelésre. Magyarországon pl. jelenleg az aktív fertőzötteknek (ami a teljes Mo. népesség 2.7%-a) a 2-3%-a van korházban, a legkritikusabb helyzetben volt 5,5%. Ezek a számok azért nem azt feltételezik, hogy szét fog esni az ellátórendszer. Főleg akkor nem, ha igaz az állításod és a már most is jelentős számú beoltott ember egyáltalán nem fog korházba kerülni.
Volt egy olyan kérdés is, hogy én mit teszek azért, hogy az ellátórendszer ne terhelődjön túl. Ez egy elég “érdekes” kérdés, ezért a válasz is “érdekes” lesz. Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, TB fizetés. Talán ennyi elég is lesz.
Hogy mi az álláspontom? Az, hogy én abszolút megértem azokat akik félnek attól, hogy elviszi őket ez a járvány és ezért bevállalják, hogy egy jelenleg kísérleti stádiumban lévő oltóanyaggal kezeltetik magukat. Rákos betegeknél is előfordul, hogy kilátástalan helyzetbe kerülnek és egy kísérleti gyógyszer jelenti számukra megoldást. De, amint ezek az emberek megkapták a védettségüket, onnantól számítva ne akarjunk már másokat diszkriminálni légből kapott indokokra hivatkozva és teljesen logikátlan intézkedésekkel. Azt gondolom nem kell külön magyarázni, hogy akik együtt dolgoznak, vagy utaznak azok nem lesznek veszélyesebbek egymás számára egy kávézóban.
Nem létezik valós megoldás a védekezésre? Nyilván én sem tudhatom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, de azért van egy-két érdekes módszer. Svédországban pl. eddig nem voltak bevezetve nagyon szigorú szabályozások és az oltásprogramot sem túlzottan pörgetik jelenleg. A népességük nagyjából megegyezik a miénkkel de hidegebb éghajlaton élnek, ami talán még kedvezőbb is a betegség számára. Náluk a halálozások száma kb. a fele annak ami nálunk van és úgy tudom az ellátórendszer sem zuhant még össze. Talán ott érdemes lenne körbenézni, hogy hogyan kezelik a megbetegedett embereket, illetve hogyan tartják fenn a lakosság összegészségi állapotát.