Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 -1 2 11511

Brexit hatása:

A vártnál jobban nőhet idén a brit gazdaság.

A brit gazdaság a vártnál nagyobb – sőt, 1973 óta nem látott – mértékben nőhet idén, és ez főleg a sikeres oltási programnak, illetve a korlátozások lazításának köszönhető az elemzők szerint. A korábbi ötről 6,8 százalékra javította az Egyesült Királyság idei évre vonatkozó növekedési várakozásait az egyik legnagyobb brit gazdasági kutatóintézet, az EY Item Club – írja a BBC. – A brit gazdaság sokkal ellenállóbbnak bizonyult, mint az lehetségesnek látszott – idézi a portál Howard Archert, az EY Item Club vezető gazdasági elemzőjét.

A 2021-re vonatkozó munkanélküliségi rátával kapcsolatos előrejelzésén szintén módosított az EY Item Club: míg januárban még hétszázalékos mutatót vártak, most már csak 5,8 százalékra becsülik azt az elemzők az év végére.

A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég szintén úgy látja, gyorsabb ütemben tér magához a brit gazdaság, mint azt korábban jósolták. A fogyasztói bizalom erősödése egy évtizedes rekordot döntött az idei év első három hónapjában. A megtakarítások, a sikeres vakcináció és a szigorú korlátozások enyhítése a következő hónapokban a fogyasztás jelentős megugrását eredményezi majd – vélik a Deloitte elemzői.