MrPete Creative Commons License 1999.11.01 0 1 46
szasztok,

Eloszor is, hogy valaszoljak Mumu kerdesere: a 3 (asszem ennyi) allam neve benne volt vmelyik hvg-ben, nezz el a honlapjuk archivumaba, vagy csak irj nekik egy levelet, hogy kaparjak elo neked (elvegre ez mar egy fogyasztoi tarsadalom... :). Amugy ebben a hvg cikkben az volt, hogy ki kell irni az evolucios teteleket hirdeto biosz tankonyvekbe, hogy " Zavaros, nem bizonyitott tanok" . Tudod, a "Parental advisory" meg az "Explicit Lyrics" mintajara.

Hat en is nagyon kivancsi voltam a szep Uj-Vilagra (En Kanadaban voltam), de azer nem ultem seggre. Ami nagyon hianyzott az az identitastudat, semmi ilyensmi nincs, ehelyett kitalaltak a multiculturalism-ot, hogy legyen mire buszkenek lenniuk. Ugyanigy hagyomanyok mint olyanok nem leteznek. Persze minden nep buszken hozza a sajat hagyomanyait, de azert nagyot neztek, amikor egy igazi kanadai specialitast kertem kajara. Persze azer volt juharszirup, meg feketeribizli.

Mielott kimentem volna nem igazan ereztem, hogy hejde jo magyarnak lenni, de utana rajottem, hogy azer jo, hogy vann nekunk Szent Jobb, Szent Korona, Matyas kiraly, Dugovics Titusz, Aradi tizenharmak, meg ilyenek, mert nekik ilyen NINCS. Semmi tortenelmuk nincs. Azt nem fogom elfelejteni, hogy amikor a Niagar vizesesnel voltunk, ahol volt egy Kanadai erod, magyaraztak, hogy milyen kiraly egy var ez, ilyenbol csak egy van valahol mashol egesz Kanadabol, meg vannak benne igazi agyuk is am, meg itt regen csataztak is am. Ahhoz kepest, hogy itt majd' minden falunal van egy var, de legalabb egy kozepkori erodtemplom, szoval azer vannak itt ertekes dolgok is.

Ami viszont jo, hogy ott telleg turelmesek egymassal az emberek, pl autovezetesnel akkora benazasokat neztek el -biztos rossz napja van-, hogy csak lestem. Persze csak egy bizonyos mertekig, nemtom mar ki irta, de az a 3 lepes tavolsag telleg megvan mindig. Amit meg a kajalasban sose tuttam megszokni, hogy nalunk (itthon, rokonoknal, mindenhol) ha pl sut anyam rantotthust, akkor sut egy nagy rakassal, asztan mindenki szed belole, es eszik amenyit akar. Kanadaban (de Ny-Eu-ban is!) meg kiraktak mindenkinek 2 szelet rantotthust/ steak-et/ tokmindegy mit, asztan jovan. Nem mintha nem lett volna eleg, vagy valami, de ez a fajta kimertseg engem zavar. Itthon ( Mo-on) meg lemesz falura, akkor csinalnak egy lavor toltottkaposztat, aszt egyel amig beledfer, az oreg neni meg annal jobban orul, minnel tobbet eszel, hat nem? Szoval olyan mintha mindig centiznek az embert, hogy mennyit er meg.

Ami meg a fogyasztoi tarsadalmat illeti, egy nagy trutyi az egesz. Ha eszel egy hamburger menut, akkor mar csinaltal is fel kilo szemetet (csomagolas, szivoszal, szalveta stb), amit persze recyclingolnak, csak a fisznek se kellene annyi recycling gyar, ha egy kicsit esszerubben csinalnak. Nade abba az ujrahasznositoban (ejde szep izes magyar szo, nem? :) is dolgoznak emberek, akik akkor nem kapnanak fizetest, nem tudnanak fogyasztani... Es akkor az ilyenek szolnak be a braziliai nyomorban tengodoknek, hogy ugyan, ne vagjatok ki az erdot (ugy, ahogy mi teszuk...). Egy pelda:
Johnny 23 evesen megveszi elete 3. autojat, amit munkabajarasra fog hasznalni, na milyen kocsit fog valasztani? Hat nem a japan city-autot, 5 literes fogyasztassal, hanem az 5 literes motorral rendelkezo Chrysler Truckot. 250 loero, 20 literes fogyasztas. Na es Johnny ezzel a kocsival fog jarni dolgozni 5 evig, ezalatt ketszer lepi at a 60 km/h -t, amikor fel akar vagni a csajanak. Ez nem pazarlas? Amikor elmeseltem, hogy itthon 1.4-es kocsink van, rohogve kerdeztek, hogy funyirobol szereltuk-e ki (a motort). Kicsit bepoccentem. a 0.65- os kispolszkit meg se emlitettem, nehogy leszakadjon a vesejuk a rohogestol. De telleg, a 3L -es motoros auto az atlag, holott 110 km/h a limit, es ott meg be is tartjak. Rohattul gazdasagtalan, de leszarjak.
Bocs, hogy hosszu voltam

Előzmény: Mumu (43)